Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u grudima


Autor Poruka

manuela

10.05.2002. 13:41

Stovana dr.Kupesic

zanima me koji je uzrok boli,ali samo u 1 dojci, i to zapravo nekako ispod nje,pa u predjelu rebra,iako me to zapravo boli dojka,bar tako osjecam.to nije probadajuca bol,niti bol zbog koje bih morala popiti tabletu protiv bolova,vec npr.kao kad si zalezi covjek vrat npr.pri spavanju,tupa bol,ne znam kako bih Vam to drugacije rekla,to me zna drzati cijeli dan,i cesto mi se to dogadja,ali nisam obracala paznju da li je to u vrijeme menstr.ciklusa ili ne,vjerojatno bas zbog toga sto se radi samo jednoj dojci i to desnoj,koja je malo manja od lijeve(desnjakinja sam,pa je to ,navodno,normalno?),zabrinuta sam jer sam bas na toj i napipala malu kvrzicu s prednje strane prema bradavici.puna sam strija,imam ih cak i po grudima,pa ne mogu objektivno sama procijeniti.planiram ici na uzv. sto Vi mislite,lijepo bih Vas molila za odgovor,nadam se da je to samo ml.zlijezda...
i jos bih Vas nesto pitala,od malena imam problema s kilogramima,i od malena 'vucem' donji trbuh,tj.on mi je veci,i masnoca mi se samo talozi s godinama jos vise-na donji dio trbuha i bokove,najvise u zivotu sam uspjela skinuti 7 kg,kako da si pomognem,ne znam gdje je greska osim u genetskom naslijedju i jajnicima,stitnjaca mi je u redu,ali oni 2.hormoni ne,nisam ih jos provjerila,ali ako je stitnjaca u redu,onda oni ocito nisu,da li spolni hormoni utjecu na debljinu ,bas na tu zonu,ili?

zahvaljuem Vam,unaprijed na odg.!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.05.2002. 18:36

Poštovana,
U slučaju osjećaja nelgode i bolnosti u dojci (ili dojkama) svakako treba učiniti palpacijski pregled, a potom ultrazvuk i RTG mamografiju (nakon procjene kliničara, što ovisi o dobi i prethodno učinjenim nalazima). Može se raditi o mastopatičnim promjenama, koje su ujedno i najčešće dijagnosticirani poremećaj, ali svakako je neophodno isključiti i druge lezije (benigne ili magligne tumore ove lokacije).
Što se tiče debljine, ona dakako može biti uzrokovana poremećajem hormona, genetskim predispozicijama (nasljeđe), neaktivnosšću i najčešće - prevelikim unosom hrane. Ukoliko sumnjate da je distribucija masnog tkiva abnormalna, trebali biste se posavjetovati s nutricionistom, endokrinologom i ginekologom koji će nakon učinjenih pretraga dati Vam potreban savjet i ev. odrediti terapiju i dijetalni režim.