Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bol u trudnoći


Autor Poruka

Mima79

26.05.2013. 20:15

Poštovni doktore, imam 34 godine, dva carska reza iza sebe i sada sam u 22 tjednu trudnoće. Zadnji carski bio je pred 5 godina. U zadnjih 10-ak dana kod bržeg hoda osjećam bol na dva mjesta-na desnoj strani trbuha u visini pipka i donjem lijevom dijelu trbuha.nekad istodobno, ponekad sam na jednoj strani. Bol poput one kada slezena boli kod trčanja bez kondicije(poznat osjećaj) Kada stanem, sjednem, odmorim bol prestane. Bol se pojavljuje uvjek na istom mjestu.
Prestrašila sam se danas kada mi se po drugi put u 5 dana pojavila kratkotrajna, nepoznata,rekla bih tupa bol na istom tom mjestu u donjem djelu trbuha prilikom dizanja predmeta i drugi put kod naglog ustajanja. Bol je odmah prestala, ali počela sam se brinuti da se ne događa nešto sa mojim rezovima iz prethodnih sekcija. Znam da ne bih smjela ništa dizati, ali jednostavno se dobro osjećam pa ponekad zaboravim da sam trudna i ponašam se kao da nisam sad. Zanima me je li uopće to moguće, pa se brinem bez razloga i kakva je uopće bol ukoliko bi do rupture došlo....isto tako netko me prestrašio da mi se možda odvaja posteljica pa me zanima kakva je bol pri odvajanju. Možda sada izgledam kao paničar, ali da jesam već bih otišla kod svog ginekologa. Za sada ne želim se blamirati sa ispadima pa mi je lakše ovim putem se savjetovati....hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.05.2013. 20:55

Poštovana, ništa se ne događa sa ožiljkom od carskih rezova. Svakako ne sa 22 tjedana jer se još nije razvio donji uterini segment u kojem je područje reza. Dakle još uvijek nije moguće doći do njegove istanjenosti i raslojavanja a kamoli pucanja.
Bol je vjerovatno uzrokovana priraslicama koje se "natežu", jer se bol smiri u mirovanju. Izraženija je kod kretnji, mjenjanja položaja, odnosa, dizanja tereta itd.
Svakako je nužno isključiti i ev. infekciju bilo ginekološku ili mokraćnu kao uzroka boli kao i vidjeti opstetrčki nalaz.

Mima79

27.05.2013. 16:25

Puno,puno hvala...ne znate koliko ste me umirili...hvala, hvala!!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.05.2013. 21:25

Molim.

moni-ka

27.03.2014. 13:00

Poštovani doktore!
Trenutno sam u 13. tjednu trudnoće i noćas me probudila oštra bol u donjem dijelu trbuha s desne strane. Trajalo je nekih 10-15 minuta, a bolovi su išli svaki 20-ak sekundi, kao nekakav grč koji uhvati pa pusti. Krvarenja nije bilo. Uplašila sam se i ujutro otišla kod ginekologa. Napravljen mi je bris cerviksa, dobila sam uputnice za vađenje krvi i analizu srednjeg jutarnjeg urina i Duphaston tablete 3x1. Također je napravljen vaginalni uzv i sve je u redu. Ginekolog mi nije puno rekao o uzimanju Duphastona, osim da bi ih trebala piti do 16.-17. tjedna. Da li imam razloga za brigu i pošto je Duphaston za čuvanje trudnoće, moram li se bojati da mi je trudnoća ugrožena od pobačaja? Također me zanima, budući da je bol bila u donjem desnom dijelu, da li se može raditi o upali slijepog crijeva ili je to isključeno? Molim Vas za odgovor, hvala.
Zabrinuta trudnica

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.03.2014. 20:40

Ako ste bili na pregledu mislim da se ne radi o ničem ozbiljnijem. Sva preporučena obrada i terapija je u redu.
Vidjet će se o čemu se pobliže radi kad pristignu nalazi. Po opisanom trudnoća za sada nije kompromitirana.
Upala crvuljka svakako dolazi u obzir diferencijalno-dijagnostički. Svakako pratite dalje situaciju.

moni-ka

27.03.2014. 22:35

Još bih Vas zamolila da mi pojasnite što znači 'diferencijalno-dijagnostički'.
Hvala još jednom. Lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.03.2014. 08:00

Jedna od više dijagnoza koja dolazi u obzir.

moni-ka

04.04.2014. 11:30

Poštovani doktore,
nadovezala bih se na prethodni post. Što se tiće pretraga koje sam navela, sve je u redu. Moj ginekolog me ne šalje dalje na pretrage, a ja i dalje imam bol u donjem dijelu trbuha s desne strane, skroz do prepone. Najčešće mi se javlja noću i to me dodatno uplaši. Ne mogu točno odgonetnuti da li je bol na bazi probavnih smetnji, jer u trenutku javljanja boli zna mi se javiti i potreba za puštanjem vjetrova, nakon čega bol prestaje. Inaće imam urednu stolicu, ali izrazito tamnu jer uzimam željezo. U zadnja dva dana imala sam i žgaravicu, da li i to može biti povezano? Kako me moj ginekolog ne šalje na daljnje pretrage, jer očito bol nije ginekološke prirode, da li da sama sugeriram daljnje pretrage ili da se javim svom lijećniku opće prakse? Koje bi daljnje mjere po Vašem mišljenju trebala poduzeti? Zaista sam zabrinuta, ovo mi je prva trudnoća i osluškujem svaki dio tijela, ali nervoza i briga mi baš i ne pomaže u svemu ovome.
Molim Vaš savjet, hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.04.2014. 23:10

Vaš ginekolog je napravio sve potrebno. Ni ja osobno smatram da je nužna daljnja obrada. Ista je vjerovatna uzrokovana povećanjem maternice i pristiskom na okolne strukture.

gabyca2505

11.05.2021. 14:10

Poštovani, trudna 26 tjedana i sinoc u 23 h me ulovila jaka oštra bol na ljevoj strani trbuha. Ali ne dole di je maternica nego više gore ali skroz na rubu trbuha. Trajalo je nekih pola sata i isla sam leci i stalo. Cim sam se digla na wc opet je pocelo jako . Mislila sam taman ic na hitnu i kako sam malo prosetala po kuci da se pospremim prestalo je. Pretpostavljam da nije nista u vezi bebe ali me svejedno strah . Dali je moguca takva bol da je radi probave . Jer sam imala osjecaj samo da se zrakom punim. Hvala unaprijed.lp

Ivo Balenović, dr. med.

11.05.2021. 15:15

Poštovana, bez pregleda ne mogu reći o čemu se radi, ali prijevremene trudove/otvaranje prati krv/sukrvica. Moguće da je bol od probavnog ili mokraćnog sustava.