Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolesti u trudnoći


Autor Poruka

klara

10.05.2002. 20:37

Štovana doktorice!
1.Zanima me utjecaj šarlaha na trudnoću (početak 5. mjeseca trudnoće).
2.Prva dva mjeseca trudnoće sam imala krvarenja uzrokovana hematomom. Pila sam dabroston i apaurin i mirovala. Taj dio trudnoće pratila je mučnina, glavobolja i povraćanje tako da sam izgubila 4 kilograma. Sada sam u 19 tjednu trudnoće. Bebu već prilično osjećam, ali dosta nisko, ponekad i dosta neugodno (pritisak na mjehur pa često mokrim). Napominjem da mi je stomak još gotovo potpuno ravan što u prvoj trudnoći nije bio slučaj. Na prethodnom pregledu prije dva tjedna bilo je sve u redu, trudnoća se učvrstila, a veličina bebe je odgovarla tjednima trudnoće (ginekološki i ultrazvučni pregled). Na poslu provedem svaki dan po 8 sati sjedeći pred računalom.
S obzirom na sve da li bi se trebala više čuvati (mirovati)? Smijem li putovati automobilom (oko 70-ak km), plivati budući sam na moru, ići na vježbe i sl. ?
Unaprijed zahvaljujem!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.05.2002. 18:20

Poštovana,
Ukoliko je ginekološki i ultrazvučni nalaz primjeren gestacijskoj dobi preporučila bih da se umejreno krećete, plivate i radite vježbe koje su prilagođene trudnicama Vaše gestacije (svakako nakon savjeta s liječnikom i fizijatrom). Tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće poneke trudnice ne mogu dugotrajno sjediti zbog čega im se daje pošteda od posla. Ukoliko nemate subjektivnih smetnji i posao Vas relaksira, a liječnik ne nalazi razloga da Vam preporuči mirovanje, mislim da ne trebate moj savjet: poslušajte sami sebe, jer Vi najbolje poznajete svoje tijelo i možete procijentiti napore koji Vas umaraju.
Šarlah u petom mjesecu trudnoće zahtijeva oprez, iako ne bi smio ugroziti razvoj ploda. Ipak savjetuje se pregled i mišljenje infektologa, te smanjivati tjelesnu temperaturu i provoditi antibiotsko liječenje.