Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolni pms


Autor Poruka

franka

14.06.2001. 10:41

Poštovani!
Imam izrazito bolne menstruacije , pokusala sam sa kontracepcijskim pilulama i za vrijeme korištenja bolovi su se smanjili, no sad sam prestala sa tabletama , jer vise ih ne zelim piti(imala sam po njima jake mucnine, mada sam mijenjala i vrstu- prvo trinovum pa triquilar)
Imam od prije kronicnu upalu lijevog i desnog jajnika.
Zapravo bih molila pomoc oko toga kako da smanjim bolove (nisu to samo bolovi u donjem dijelu trbuha , vec me uvijek boli i glava i križa , imam mucnine i ta dva dana mi se jako vrti). Uzimanjem analgetika (ketonal, jedino pomaze) bol se malo smiri, no svaki mjesec po dva , tri,dana piti tolike tablete.... nekako mi se to ne cini najbolji izbor, pogotovo sto mi tesko sjedaju na zeludac.
Imam 24 godine.
Unaprijed zahvalna na odgovoru.

doc.dr. S. Kupešić

14.06.2001. 23:49

Poštovana gospođice Franka,
Na žalost, specifičnog "lijeka" za PMS nema, ali rezultati ukazuju da se, može pokušati s primjenom multivitaminskih pripravaka, magnezija, ili oralnih kontraceptiva (ukoliko u skorije vrijeme ne biste planirali trudnoću).
Niskodozažni oralni kontraceptivi čine se prihvatljivima za Vašu dob i smetnje (npr. Cilest). S obzirom da će izazvati anovulaciju, smetnje vezane uz PMS trabale bi se praktički ukloniti. Svakako prije primjene oralnih kontraceptiva morate učiniti laboratorijske pretrage : kompletnu krvnu sliku, koagulogram, hepatogram i urin sa sedimentom. Ukoliko su nalazi uredni, pokušajte s višemjesečnom terapijom oralnih kontraceptiva, te je u slučaju poboljšanja od smetnji uvjetovanih PMSom možete nastaviti do planiranja trudnoće.