Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolovi


Autor Poruka

Duda

18.02.2002. 13:04

Poštovana doktorice,

već duže vrijeme u sredini ciklusa (između 13. i otprilike 17. dana) imam jake bolove (bolovi se ne ponavljaju svaki mjesec, nego otprilike 4-5 puta godišnje).
Bila sam kod ginekologa i nisu utvrđeni nikakvi uzroci zbog kojih bi takvi bolovi mogli nastati.
Radi se o bolu u predjelu lijevog jajnika, pa prema sredini stidne kosti.
Ponekad je bol toliko jaka da se ne mogu uspraviti ni normalno hodati, dok ne popijem neko sredstvo protiv bolova.
Da li je moguće da tu bol uzrokuje ovulacija (jer moja doktorica kaže da ne vidi drugi mogući uzrok) i ako da, zašto dolazi do tako jakih bolova i to samo na lijevoj strani??
Unaprijed hvala.
Duda

Doc dr. sc. S. Kupešić

18.02.2002. 20:04

Poštovana,
Objašnjenje Vaše liječnice smatra se logičnim (s obzirom da se bolovi javljaju u približno 5 do 6 ciklusa, sredinom menstruacijskog ciklusa), oni mogu biti periovulacijski i vezani uz adhezivne promjene (priraslice) u području lijevog jajnika. Da bi se to potvrdilo valjalo bi učiniti dodatne pretrage s naglaskom na ultrazvuk transvaginalnom sondom koji prilično precizno može ocrtati morfologiju i položaj jajnika na temelju čega se može posumnjati na priraslice i odrediti daljnji slijed pretraga koji ove promjene mogu definitivno dokazati (npr. laparoskopija)