Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolovi u kasnoj trudnoći


Autor Poruka

Lucky29

12.01.2022. 10:25

Poštovani, trudna sam 34+1. Prije tjedan dana počela sam imati grčeve koji mi rade pritisak na anus, jaku težinu i stvrdnjavanje donjeg dijela trbuha, te probadajuću bol u rodnici. Išla sam na pregled gdje je sve bilo u redu osim što je ctg prvih par minuta bilježio trudove do 40 koji su se kasnije smirili. Rodnički dio je bio održan ušće zatvoreno, cerviks je bio 42 mm. Dobila sam terapiju spasmex po potrebi. I nakon 6 dana bolovi su se nastavili te je ponovljen ctg koji nije pokazivao trudove, ostalo je sve u redu, beba je nisko glavicom, i ovaj put terapija Spasmex 3x1. Budući da sam u strahu od prijevremenog poroda zanima me do kojeg se tjedna daju inekcije za sazrijevanje pluća bebe i pokušavaju zaustaviti trudovi ako se pojave?
I još jedno pitanje: do sada sam dobila 6.5 kg, za razliku od prve trudnoće kada sam dobila ukupno 16 te me zanima je li beba ugrožena zbog mog malog dobivanja na težini?
Hvala
Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

13.01.2022. 12:00

Poštovana, beba nije ugrožena zbog toga što ste dobili 'samo' 6,5 kg u trudnoći. Nema razloga za terapiju kojom se potiče sazrijevanje pluća budući da prema nalazima ne prijeti opasnost od prijevremenog poroda. U ovoj fazi trudnoće povremene pripremne kontrakcije maternice su uobičajene.

Lucky29

25.01.2022. 12:00

Poštovani, trudna sam 36 tjedana. Budući da imam povremene menstrualne bolove i ponekad bolne kontrakcije i grčeve koji mi rade pritisak na crijeva i učestalije stolice, te osjećam da je porod blizu (pred tjedan dana na pregledu sam bila zatvorena) Imala bi pitanje: u slučaju trudova bi li se porod pokušao zaustaviti ili se u ovoj fazi trudnoće pušta da porod krene?
Puno hvala i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2022. 13:55

Poštovana, sa navršenih 36 tjedana nema smisla zaustavljati porod ako kojim slučajem krene.