Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolovi u simfizi


Autor Poruka

Nektar

05.02.2022. 21:45

Postovani,

Nalazim se u 18. sedmici moje cetvrte trudnoce, prva je bila uspjesna, nakon toga su uslijedila dva spontana (blizanacka u 14-oj sedmici i blighted ovum). Sada se cini sve uredu. U svim trudnocama, cak i kod blighted ovum imala sam bolove u simfizi, to mi je kao neki znak trudnoce. U prvoj trudnoci sam pri kraju jedva ustajala, u svakom slucaju sam mogla sve obavljati, nego te aktivnosti nakon duzeg odmaranja su bile problematicne. I u ovoj sada trudnoci je relativno rano pocelo i pojacavalo se. Ne ogranicava mu u svakodnevnom zivotu, ali moram paziti kada sjedam u auto, oblacim hlace ili nesto nosim. Problem je sto ja te bolove odjednom ne osjetim, evo vec dva dana. Kod ginekologa sam bila prije 10 dana, sve je bilo uredu, beba se kretala, mozda imam malo vise plodne vode, ali nije polihidroamnion, tako mi je rekao.

Ja sam sada luda od brige, jer bebu jos uvijek ne osjetim, osim mozda ponekad duboko unutra kao leptirici ili baloncici. Placenta je sprijeda, to znam. Svi kazu da bi trebala osjetiti jos i prije, jer sam vec bila trudna. I sad kad su ovi bolovi prestali, osjecam se nesigurno. Ne bih da jurim doktoru. Neke bolove, kontrakcije, krvarenja, nemam. Organ screening mi je zakazan svakako sljedece sedmice, krajem.

Pitanje je da li to moze biti normalno, da bolovi u simfizi odjednom nestanu? I da li je uredu ne osjetiti bebu u 18-oj sedmici iako nije prva trudnoca? Prvo dijete sam osjetila u 21/22-oj sedmici, mozda i kasnije. Placenta je i tada bila sprijeda.

Lijep pozdrav i hvala

Ivo Balenović, dr. med.

06.02.2022. 12:25

Poštovana, to je sve u redu. Nema pravila kada se osjeti beba. To je individualno, ali otprilike oko 20. tjedna.