Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bris i antibiotici


Autor Poruka

mia

04.01.2002. 13:08

Poštovana gđa Kupešić,

Ponajprije vam želim svako dobro u Novoj godini i zahvaljujem na Vašoj pomoći i savjetima. Molim za savjet: prije manje od mjesec dana zavrsila sam s terapijom Medazola (bila je otkrivena gardnerella) i sad bih trebala ponoviti bris. Međutim, sad sam zbog upale mjehura od svog općeg liječnika dobila Novocef (2 kutije). Hoće li antibiotik utjecati na nalaz brisa cervixa tj. da li cekati da popijem Novocef? Inace,gardnerellu sam imala prije godinu i pol dana - u međuvremenu su svi nalazi bili uredni da bi se prije mjesec dana opet pojavila - znaci li to da je ona stalno u organizmu( ne koristim kontracepcijska sredstva koja pogoduju razvoju bakterije,partner i ja smo uredno proveli terapiju s medazolom).Što uzrokuje povrat gardnerelle?
Unaprijed hvala

Mia

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.01.2002. 18:20

Poštovana,
Zahvaljujem na lijepim željama, te koristim priliku da i Vama zaželim isto, iznad svega puno zdravlja. Garnerella vaginalis je mikroorganizam koji je uzrok bakterijskih vaginoza i u velikog broja žena je trajno prisutan u rodnici. Ipak očekivano je da je broj Gardnerelle bitno snižen nakon provođenja liječenja metronidazolom (100 do 1000 puta niži od koncetracija prije liječenja). Statistički podaci su ukazali da se recidiv 8ponovna pojavnost) bakterijske vaginoze javlja u približno 15 do 10% žena. Novocef je preparat koji djeluje na drugu skupinu bakterija i ne bi trebao utjecati na nalaz cervikalnog obriska u smislu otkrivanja Gardnerelle. Ipak, terapija Novocefom nerijetko može uvjetovati pojavu gljivične infekcije (remeti ravnotežu vaginalne flore) , te bi iz tog razloga bilo uputno odložiti uradak cervikalnog obriska za dane nakon prekida antibiotskog liječenja.