Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


strah


Autor Poruka

Tanja

04.01.2002. 01:16

Poštovana doc.S.Kupešić budući živim u maloj sredini gdje nam u medicini nije dostupno ono šta pruža sredina kao Zagreb,prije bilo kakve odluke željela bi Vaš savjet.Ušla sam u 54 godinu života i menzis nemam 5 godina.Neko vrijeme sam uzimala Kliogest medjutim dosta dugo sam imala sukrvice.Nakon prekida uzimanja sukrvica se više nije pojavila.U veljači 2001 u Zagrebu sam napravila pregled Color Doplerom,papa test i laboratorijske pretrage kako je to sve bilo u redu dobila sam Activelle.Uz njih sam isto imala povremene sukrvice da bi par mjeseci bilo dobro i sad jedno 5-6 dana ponovo imam sukrvicu.Sada sam otišla u svom mjestu prebivanja kod ginekologa i pokazala mu nalaze koji su bili u redu.Medjutim moj ginekolog koji ima 63 godine smatra da bi trebala napraviti frakcioniranu kiretažu,buduči tvrdi da nema toga ultrazvuka koji moze dati točan odgovor zašto je ta sukrvica.Vjerujte totalno me raspametio tako da već par dana ne znam kako se zovem.Kod nas se taj zahvat vrši samo sa nekim omamljujučim inekcijama ,a ja ni zub ne mogu popraviti bez da mi se da inekcija da ne osjetim bol.Jednostavno prag izdržljivosti mi je nizak i užasno sam prestrašena.Molim Vas najljepše da li je to jedini način da se utvrdi zasto ta sukrvica i ako mora taj zahvat radi li se u Zagrebu u općoj anesteziji.

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.01.2002. 18:28

Poštovana,
Mrljasto krvarenje tijekom primjene kombinirane hormonske nadomjesne terapije može se javiti uslijed zadebljanja endometrija koje može biti uvjetovano endometrijskom hiperplazijom, polipima, a rijetko karcinomom. Vaš je liječnik vrlo vjerojatno nesiguran u nalaz transvaginalnog ultrazvuka u područnom centru i za Vaše dobro želi učiniti frakcioniranu currettage kako bi isključio patologiju endometrija i unutrašnjeg dijela cervikalnog kanala koji je nedostupan ultrazvučnoj pretrazi. Ovaj se zahvat provodi uz analgeziju / u našoj se ustanovi - Klinika za ginekologiju Opće bolnice Sveti Duh u Zagrebu, analgetik daje intravenski što obezboli i smiri pacijenticu / , a u vrlo osjetljivih pacijetnica s malim pragom tolerancije boli može se dogovoriti zahvat u potpunoj kratkotrajnoj anesteziji. Sprovođenje takvog zahvata ipak zahtijeva spektar pretraga savjetovanih od anesteziologa i valjanu uputnicu od strane nadležnog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.