Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bris na streptokok u trudnoći


Autor Poruka

17.04.2011. 22:45

Poštovani,
U 28. tj. trudnoće su mi radili papa test, i briseve (na Klamidiju, Miko- i Ureaplazmu, i bris cerviksa bakteriološki) i urinokulturu. Došli nalazi, sve uredno
Sad sam 31. tj. Da li moram oko 34-36. tjedna napraviti bris na Beta hemolitički streptokok B, kako sam vidjela da se preporučuje i da li ovi moji brisevi su uključili i to ?
Jer raspitujući se kod drugih trudnica, njima su radili bris na BHSB oko 34. tj, i to bris vagine i perianalno.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.04.2011. 10:10

Poštovana, svakako da trebate to napraviti. Danas je to postao standard.

Panika223

05.03.2019. 22:10

Poštovani doktore,
danas sam trudna 37+3, prošli tjedan (36+5 sam bila trudna) sam bila na pregledu u trudničkoj ambulanti u bolnivi u kojoj planiram roditi. Tamo sam pitala da li će mi raditi bris na beta-hemolitički streptokok (moja ginekologica je rekla da će oni to napraviti ako će misliti da je potrebno). Pitao me doktor da li sam radila briseve i ja sam odgovorila potvrdno i da su svi bili negativni al da su to bili oni brisevi na početku trudnoće (cca 2 mj trudna). Po njemu je to sve ok i ne treba ovaj bris na streptokok. Idući put idem idući tjedan na pregled (38+5 ću biti trudna), da li da onda inzistiram na brisu ili da možda već sutra zovem? Malo me brine jer svugdje piše da je bitno da se taj bris uzme, a dr mi tvrdi da ne treba jer su moji brisevi od prije ok.

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

06.03.2019. 10:25

Poštovana, uobičajeno je uzeti bris rodnice na streptokok u 35. tjednu trudnoće. Budući da su brisevi na početku bili uredni, za očekivati je da će i dalje biti negativni. Ipak, ne može se znati da li će se i kada rodnica kolonizirati streptokokom. Streptokok je kod odraslih osoba bezopasan, ali u trudnoći i u porodu može izazvati komplikacije.