Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


brisevi


Autor Poruka

sajka89

18.10.2017. 08:12

Postovani, dr me uputila za briseve jer sumnja da imam gljivice. Uradila sam aminski test, negativan je. Sad cekam nalaze vag.i cerv.brisa i vs. U ovulaciji sam sad i pise mi pod spekulima: pojacana sluzava sekrecija, grlic dug 1,5 cm, cilindrican, hiperemican.skoro radjen papa i uzv, nalaz uredan.

Ivo Balenović, dr. med.

19.10.2017. 11:08

Poštovana, genitalni nalaz je uredan, treba pričekati rezultate briseva.

buroda

13.03.2018. 07:10

Poštovani doktore,

prošli mjesec, u veljači 2018. godine na redovitoj kontroli kod doktora, radila sam PAPA test i cervikalne briseve. S obzirom na to kako suprug i ja planiramo trudnoću, doktor je radio i briseve.

Stvar je u tome što sam imala izvanmateričnu trudnoću prije 6 mjeseci i nakon konzultacija s doktorom, odlučila sam otići privatno napraviti RTG HSG preostalog lijevog jajovoda.

Koliko mi je poznato, za HSG su potrebni uredni brisevi i to za Chlamydiu trachomatis, Mycoplasmu hominis, Ureaplasmu urealyticum i bakteriološki na aerobnu floru.
Prije nego sam se naručila za HSG, zvala sam ordinaciju i objasnila sestri da mi trebaju nalaz i za što te zamolila ako mi može reći kakvi su da se ne naručujem ukoliko nešto nije u redu. Sestra mi je rekla da su brisevi uredni kao i PAPA test i da slobodno dođem po njih.

Nalaze sam danas podigla i oni su uredni, ali mi nije jasno da li su napravljeni SVI brisevi pa ako mi možete objasniti jer ne vidim nigdje nalaz za Mycoplasmu hominis i Ureaplasmu urealyticum.

Unaprijed se zahvaljujem.

Bris cerviksa PCR na CT/NG
Nalaz mikrobiološke pretrage: Roche PCR 4800 CT/NG test
Chlamidya trachomatis – rezultat negativan

Bris cerviksa – bakteriološko aerobno i mikološki
Nalaz mikrobiološke pretrage:
Fiziološka flora vagine
Komentar:
Mikroskopski preparat: Polimorfonuklearni leukociti se ne vide

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2018. 16:45

Poštovana, u nalazima se ne navodi da je rađeno testiranje na mycoplasmu i ureaplasmu.

buroda

16.03.2018. 16:05

Hvala puno na odgovoru.

Zvala sam ordinaciju odmah drugi dan kada su počeli raditi, došlo je do pogreške, sestra nije isprintala sve nalaze. Napravljeni su svi brisevi, uredni su happy.
Obavljen je i rtg hsg, preostali jajovod prohodan happy.

Srdačan pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

17.03.2018. 09:50

Super. Pozdrav.

gabi1212

05.10.2018. 19:50

Poštovani,

U 17. tj. trudnoce radila sam cervikalne briseve, tada je uocena i gljivicna infekcija tretirana rojazol vag. Nalaz je dosao bakerioloski-aerobno fizioloska flora, medutim na vrhu nalaza nije navedeno da je uradeno na anaerobne bakterije. Klamidija je negativna, a mycoplasma i ureaplasma nisu izolirane. Nedugo nakon nalaza u 19 tj. uoceno je da cerviks nije vise zatvoren nego 1 cl., uloziv za vrsak prsta nakon dva navrata smedkastog iscjetka. Ordinirana terapija utrogestanom vag 2x200 vag.Cervikometrija planirana za tjedan dana. Inace sam od pocetka trudnoce na metforminu zbog dijabetesa.Kroz cijelu trudnocu prati me povremeni zuckasti iscjedak bez drugih simptoma. Ono sto me muci je mogucnost neke anaerobne infekcije ukoliko navedeni brisevi nisu radeni na anaerobe nego samo na aerobe?

Ivo Balenović, dr. med.

06.10.2018. 23:55

Poštovana, anaerobne bakterije normalno žive na koži i sluznicama. Tek ukoliko dođe do oštećenja tkiva na kojem normalno žive one mogu napasti oštećeno tkivo i uzrokovati teške gnojne upale, propadanje tkiva i stvaranje plinova, tako da se sigurno ne radi o anaerobnoj infekciji.

gabi1212

06.10.2018. 23:55

Zaboravila sam napomenuti da je ovo druga trudnoca, postignuta u 1. ciklusu nakon prirodnog kompletnog spontanog pobacaja u 12. tj. trudnoce (blighted ovum).

Ivo Balenović, dr. med.

07.10.2018. 12:20

Blighted ovuum je posljedica slučajne genetske greške zbog koje se plod ne razvije. Infekcija može dovesti do spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda a praćena je općim simptomima kao što su temperatura, tresavica, bol u abdomenu, loše opće stanje.