Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Brisevi


Autor Poruka

elena1990

01.07.2019. 15:20

Poštovani doktore,
imam 23 godine i još uvijek nisam seksualno aktivna, no primjećujem povremeni svrab u genitalnoj regiji i osjetljivost u vidu peckanja pri doticanju okoline vaginalnog otvora. Uz to ide i nerijetko obilan iscjedak, ali bez specifične boje i mirisa. Moje pitanje je zapravo, s obzirom da nisam još uvijek imala odnose niti bilo koji vid seksualne aktivnosti, koje pretrage kao nevina djevojka mogu napraviti, odnosno koje ima smisla raditi? Znam za vaginalni bris, no treba li raditi briseve na specifične mikroorganizme (ureaplazma, mikoplazma, hpv itd.) budući da se one uglavnom prenose spolnim kontaktom. Može li ginekolog pri vaginalnom pregledu, shodno stanju sluznice, na i oko vaginalnog otvora, procijeniti koje pretrage učiniti? Hvala unaprijed na odgovoru i srdačan pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

01.07.2019. 18:35

Poštovana, budući da niste spolno aktivni, nema smisla raditi briseve. Brisevi se rade na spolno prenosive bakterija. Prema simptomima koje ste naveli radi se o gljivičnoj upali. Savjetujem antimikotičnu kremu.

elena1990

12.07.2019. 16:20

Poštovani doktore, ja sam ipak svratila do ginekologinje koja mi je uzela bris sa samog početka vaginalnog otvora, i rezultati su mi danas stigli. Bris vagine: Nisu izolovane patogene bakterije. Direktni mikroskopski aparat: epitelne stanice, rijetki kokobacili, Trichomonas vaginalis. Gljivice nisu izolovane. Kod doktorice sam naručena tek naredne sedmice na pregled, no čitajući na internetu o Trichomonasu zabrinula sam se i ne razumijem kako sam mogla dobiti to, a nisam spolno aktivna... I doktorica je prema anamnezi mislila da je riječ o gljivičnoj infekciji, popila sam jednu Diflucan tabletu 150mgx1, i uzimam oralne probiotike Lactogyn. Koje mjere mogu poduzeti do pregleda u smislu higijene i prehrane kada je riječ o ovoj infekciji, da li da nastavim piti Lactogyn? S obzirom na to da sam nevina, može li se ova infekcija liječiti oralno, ili su vaginalete nužne? Kakve su prognoze generalno? Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

12.07.2019. 22:45

Poštovana, trichomonas se uglavnom prenosi spolnim putem, ali je moguća infekcija preko sanitarnih čvorova, bazena ili putem prljavih ručnika, Liječi se metronidazolom lokalno (vaginalete) ili sistemski (peroralno). Javite se liječniku radi terapije budući da se lijek može dobiti preko recepta. Slobodno nastavite uzimati Lactogyn,

Vgirl

17.02.2020. 19:55

Poštovani doktore, zanima me vase misljenje.
Naime radila sam briseve i imam beta streptokok vec sam par puta pokusavala antibioticima i ne mogu ga se rjesiti. Zanima me ako smo imali oralni odnos isto da li mogu dobiti to u grlu. Prije par godina dugogodisnji partner mi je prenio klamidiju i izljecila sam se postoji li mogucnost vracanja ako drugi partner nema tih problema?
Zanima me da li mogu imat problema kod zaceca?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

18.02.2020. 09:05

Poštovana, rodnica nije sterilna, kao što nisu sterilne niti usna šupljina, nos, crijevo, koža. Mnoge bakterije žive na čovjeku, pa tako i streptokok. Kod zdravih ljudi on ne uzrokuje nikakve smetnje i nije ga potrebno liječiti. Liječenje ima smisla kod osoba koje idu na operaciju ili kod trudnica sa simptomima prijevremenog poroda. Neće biti nikakvih problema kod začeća. Kod rodilja s pozitivnim streptokokom, liječenje se provodi preventivno radi zaštite novorođenčeta.