Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10522 | Broj poruka: 74717

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


HPV i cin 1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mateja1410

12.05.2017. 21:00

Poštovani.....Ginokolške preglede radim redovito,svake godine jedan pregled,dok mi nisu na ultrazvuku nisu pronašli miom velicine 5 mm,ginegolog mi je preporucio da stavim spiralu mirenu da zaustavimo rast mioma i obilne i neredovite menstruacije(imam 49 godina),Nakon stavljanja spirale bila sam na pregledu nakon 3 mj,i bilo je sve u redu,zatim opet za 3 mj opet na pregled i pronadena je cista,u meduvremenu stigao je papa tets koji je pokazao HPV i cin1,(12.12.2016),zatim me ginekolog poslao na kolposkopiju i citologiju,taj nalaz je opisno uredan,za to vrijeme dolazi papa test od 5.04.2017 koji pokazaju idto kao i onaj predthodni,sada me ponovo salje na kolposkopiju i citologiju(doktor kaze da nemoze kolposkopija i citologija biti uredna ako papa test pokazuje isto kao i na prvi puta)...Mene to jako brine i molim Vas da mi kazete vase misljenje,nemam nikakve druge promjene(svrbez,bradavice ili tako nesto,imala sam malo cesce upale mozda dvije u cijeloj godini,lijecene vaginaletama).Dali to moze napredovati?Mogu li imati kakve simptome i dali se to moze izlijeciti,i kako se to uopce moze dobiti?Dali mogu zaraziti druge osobe?Unaprijed Vam se zahvaljujem i nestrpljivo cekam vase misljenje...Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

13.05.2017. 18:25

Poštovana,
infekcija HPV om obično nije trajna i u većine žena dolazi do spontanog nestajanja virusa bez razvoja bolesti. U većine žena kod kojih se razvio CIN I, također će doći do spontanog povlačenja bolesti. Samo u manjeg broja bolesnica se može razviti trajna infekcija koja može progredirati u više stadije CIN-a. Preporučio bi da učinite tipizaciju na HPV tako da se vidi da li infekcija zaista postoji (papa test nije pouzdan za dijagnostiku virusa), a ukoliko postoji koji je tip HPV-a. Postoje virusi niskog, srednjeg i visokog rizika. Dotle bi trebalo liječiti popratnu upalu. Ukoliko bi CIN i dalje perzistirao trebalo bi učiniti biopsiju.

sandrina@1

30.08.2018. 11:25

Poštovani, imala sam duže vrijeme male kondilome koji su uklonjeni, Papa test je uvijek bio u redu međutim prije par mjeseci je rađena kolposkopija i pronašli su mi grubi mozaik a zatim i CIN 1. Radila sam tipizaciju na HPV nažalost 16/18 pozitivan, ostali negativni. Ljekari mi preporučuju da probam prvo sa jačanjem imuniteta, e sad da li mi Vi nešto možete preporučiti? Čitala sam za Papilocare gel, Pharmagyn vaginalete.... Trenutno koristim Immublend tablete, C vitamin i folnu kiselinu, ponekad vaginalete čajevca i tampon s kantarionovim uljem. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

30.08.2018. 12:15

Poštovana, slobodno koristite sve što ste naveli. U podizanju imuniteta vrlo je važna i prehrana. Preporuča se konzumirati svježe sezonsko voće i povrće, žitarice nemasno meso i ribu. Redovita tjelovježba i dovoljan unos tekućine također pridonose poboljšanju imuniteta. Cigarete i alkohol su zabranjeni, a koliko je to moguće izbjegavajte stres. Podizanjem imuniteta savladati ćete HPV infekciju.

anaiv4

07.09.2018. 13:50

Poštovani,

sredinom 4.mj. pojavili su mi se kondilomi. Tada se pojavio samo 1, koji se povukao nakon premazivanja podofilinom. Zatim su se pojavili opet, ali u puno većem broju - oni na ulazu u vaginu je gin. premazala podofilinom, a vanjske sam tretirala aldara kremom. Ubrzo nakon toga (2 tj.), pojavili su se opet, u još većem broju, izvana, na ulazu i vaginu i ulazu u mokraćnu cijev. Terapija (podofilin + aldara) nije bila djelotvorna kao prvi put, to je bilo krajem 6.mj i napravljen je PAPA test. Budući da se nisu povukli, okrenula alternativnim metodama. Na vanjske kondilome sam stavljala obloge od jabučnog octa par dana, te su mi sredinom 8. mj napokon počeli otpadati. Nakon par dana (tijekom kojih nisam koristila nikakvu terapiju), povukli su se svi - i vanjski (svi, čak i koje nisam uspjela prekriti oblogama odjednom) i oni na ulazu i vaginu i mokraćnu cijev. Danas sam dobila poziv od gin. u vezi rezultata PAPA testa od kraja 6.mj. i dijagnosticiran mi je CIN 1. Nije mi dala nikakvu terapiju, nego je samo rekla da dođem na pregled u 12.mj (dakle 6.mj nakon zadnjeg testa). Svo vrijeme pijem beta glukan sa vitaminom C i cinkom i kapsule kurkumin + vitamin D.
Strah me da će se u to vrijeme situacija pogoršati jer nemam nikakvu terapiju, pa me zanima postoji li nešto što će pomoći da se CIN 1 povuče?
I znači li spontano povlačenje kondiloma koje se dogodilo nakon papa testa da se organizam već izborio s HPV-om i CIN 1?

Lijep pozdrav,

Ana

Ivo Balenović, dr. med.

08.09.2018. 10:15

Poštovana, kondilomi su uzrokovani HPV-om niskog rizika. Budući da su se promjene poukle, organizam je savladao virusnu infekciju. Za razliku od kondiloma, većinu promjena u vidu CIN-ova uzrokuje HPV visokog rizika. Infekcija HPV om nije trajna i ona se u većine spontano povlači. U manjeg broja žena može doći do trajne infekcije koja može progredirati u više stupnjeve CIN ova. Potrebno je da uradite kontrolni papa test kada vam je liječnik rekao i tek ukoliko se promjena (CIN 1) nije povukla, savjetujem HPV tipizaciju. Imunitet je najvažnija obrana od HPV-a, stoga je dobro da uzimate preparate za jačanje imuniteta. ,

tincica7

29.11.2018. 23:40

Poštovani,
imam 28 god, ne pijem, ne pusim, sportski tip, prva mensruacija sa 14 god, cijepljena cetverovalentnim cjepivom protiv HPV-a prije oko 9-10 god, s tim da sam u spolne odnose stupila sa 22 god.
Radi se o slijedecem. Svi dosadasnji papa testovi uredni, kao i predzadnji u 9. mj. prosle god, do evo zadnjeg 5.10.2018.
Tek nakon mj i pol dana mi je javljeno da imam cin1+hpv, i sestra me narucila na briseve tek 18.12, znaci to mi je prvi losiji nalaz da tako kazem.
Jako puno znam o tome svemu, ali svejedno mi je bio sok, nevjerica, kako, uvijek sam se stitila, nemam odnose od 12 mj prosle godine, no dobro.
I znam da to jos nije 100% potvrdjeno dok ne uradim briseve i to sve, ali opet nije mi svejedno.
Htjela sam pitati, moze li se ista vece dogoditit do tada, s obzirom da mi doktor nije dao nikakvu terapiju, te da li virus (ako mi ga potvrde) ostaje zauvijek u tijelu (samo se pritaji pa opet aktivira) ili ga organizam moze potpuno izbaciti iz tijela kao da nikad nisi ni bio zarazen?
Jedni kazu ovako, drugi onako, ne znam sto je stvarno istina.

Hvla, lp

Ivo Balenović, dr. med.

30.11.2018. 11:55

Poštovana, bez tipizacije na hpv ne može se znati da li je on uzrok promjena na papa testu. HPV virus je vrlo proširen i smatra se da je u kontaktu s njim samo u prvoj godini spolnog života bilo više od 80% osoba. Kod velike većine on neće napraviti nikakve promjene, a kod nekih može uzrokovati kondilome ili promjene u smislu CIN-ova. Jedino u slučaju kada on izaziva promjene potrebno je liječenje. Ukoliko virus ne izaziva nikakve promjene nema potrebe za liječenjem. Više od 90% virusa se spontano povlači unutar dvije godine.

Astrid555

17.11.2019. 11:15

Poštovani dr. Balenović,

u 4. mjesecu sam radila papa test i tek sada u 11. mj. sam dobila nalaze gdje je navedeno da imam cin 1. Nije trazeno da radim tipizaciju na hpv ni briseve. Pitala sam doktora dali bi trebalo, kaže za sada ne. Papa test sam ponovila jučer i rezultati ce biti za cca mjesec dana, ovisno o njima moguce je da odem na LETZ, kaze doktor. Sto mi preporucujete za podizanje imuniteta, mozda Phytostandard cempres - ehinacea, mogu li uzeti neke vaginalete na svoju ruku? Pocela sam piti kordiceps cim sam saznala za nalaze, no je li bolji beta glukan? Da li da odem negdje kod privatnika i poduzmem jos nesto? Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

17.11.2019. 13:10

Poštovana, pročekajte nalaz papa testa, i prema tome će se dalje postupiti. Kod većine promjena tipa CIN 1 veliki je postotak samoizlječenja bez ikakve terapije (oko 50%). Postojanje CIN - a 1 tolerira se oko godinu dana uz redovite kontrole (svaka 4 mjeseca). Ukoliko nalaz bude i dalje perzistirao ili se poveća na CIN 2, potrebno je uraditi LETZ. Može se uraditi tipizacija na HPV, ali pitanje je ima li smisla? 1. ukoliko dođe do spontanog izlječenja, nema potrebe (jer dok nema promjena tipa CIN-ova, HPV može biti i pozitivan, ali ga nema potrebe liječiti). 2. ukoliko se nalaz poveća na CIN 2, znači da je u pitanju HPV. Tada je potrebno uraditi LETZ ili bilo koju od destruktivnoh metoda kojima se liječi displazija niskog stupnja (CIN 1 i CIN 2). Za podizanje imuniteta savjetujem zdravu prehranu (izbjegavanje rafiniranih šećera, alkohola, cigareta), tjelovježbu, i koliko je moguće izbjegavanje stresa. Svakako možete uzeti phytostandard čempres, kao i neki od probiotika koji će pomoći uspostavi normalne mikrovaginalne flore.