Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Candida u trudnoći vs. uloživost


Autor Poruka

iva-cro

11.06.2020. 13:15

Poštovani doktore,
Imam pitanje vezano uz candidu i njezin mogući utjecaj na uloživost u trudnoći
Naime, sada sam trudna 19+5 (prva trudnoća).

Sa 12 tj. nalaz je bio cervikometrija 3,45cm, candida (određena odokativno, bez gledanja pod mikroskopom) i dobila sam GynoDaktarin vaginalete i Daktarin kremu.
Terapiju sam koristila 7 dana, nakon toga svaki drugi dan stavljala sam Lactogyn (prema uputi doktora). Nakon pola potrošene kutije Lactogyna iscjedak s grudicama se ponovno pojavio, taman par dana prije ponovnog pregleda.

Sa 16 tj. nalaz je bio Porcija je 1 čl c kanal uloživ za 1/2 jagodice prsta. Za unutarnje ušće ne znam kakvo je jer doktor nije ništa rekao ni napisao na nalaz. Cervikometrija nije određena jer doktor nije htio ulaziti u upalu (ponovno je odokativnom metodom određena candida).
Ponovno sam dobila istu terapiju, vaginalete + krema i ponovno nakon toga svaki 2.dan stavljanje Lactogyn vaginaleta.

Međutim, sada sam skoro 20 tjedana trudna i ponovno se dogodilo isto s iscjetkom, par dana nakon korištenja samo Lactogyna male grudice u iscjetku su tu (blago žućkasta boja).


Što mogu napraviti da se iscjedak napokon unormali i da candida nestane?
Također, može li takva upala naškoditi bebi ili trudnoći, dovesti do preranog otvaranja i sl., pošto postoji uloživost za 1/2 jagodice?

Hvala Vam!

Ivo Balenović, dr. med.

11.06.2020. 20:45

Poštovana, candida je uobičajena pojava u trudnoći (zbog fiziološkog pada imuniteta). Ona ne može naškoditi trudnoći niti plodu. Potrebna je terapija (antimikotične vaginalete) i probiotici. Također se savjetuje izbjegavanje rafiniranih šećera, pekarskih proizvoda, gaziranih pića i sl. (sve što može podići vrijednosti šećera)