Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carski rez


Autor Poruka

Snezana

20.06.2002. 19:14

Postovana doktorice,molila bih Vas da mi objasnite sta znaci ova dijagnoza:"R.distres susp.vitium cordis congenita.Neonatus temporarius hypotrophicus R.distres."
Atelacasis foetalis congentalis.Aspiratio contenti amnii?
Zakljucak:Morbus principalis
Naime imali smo veliku tragediju u porodici.Moja sestra je porodjena carskim rezom i beba je nakon 2 dana umrla.Ovo je otpusna lista i mozda cete nam Vasim pojasnjenjem malo pomoci da tacnije utvrdimo razlog.To je uzasno.Doktori su bili tako okrutni,neosetljivi na nasu veliku bol i skoro da nam nista nisu rekli.Nista mi nije ni jasno prvo je receno da je beba dobila 9 na rodjenju,bila je teska 2.900 g.dugacka 52cm.Kako tako odjednom da nastupi smrt.Kazu da je malo pocela da modri, i da je bilo sve gore i gore.POcinjem da sumnjam da su doktori malo uzurbali carski rez,jer trudnoca nije bila prenesena,nego je jednostavno bio zakazan carski rez.Izvinjavam se na konfuznosti u davanju informacija,ali sam zaista opterecena i sa sestrom koja je u soku i koja se jedva oporavlja od anestezije,i sa celom situacijom.Na nalazu jos pise i ovo:Aspiratio conteni amnii massiva.Transv.sec.dorfleri iterati/

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.06.2002. 10:35

Poštovana,
Prema priloženim podacima možemo zaključiti da je nesretan smrtni ishod novorođenčeta Vaše sestre uslijedio usljed vjerojatne srčane greške koja nije bila kompatibilna s vanmaterničnim životom. U prilog tome govori i smanjena porođajna tjelesna težina kao i nezrelost pluća. Druga mogućnost je da je uzrok smrti hipoplazija pluća koja je dovela do atelektaze i cijanoze (modrila), odnosno do nemogućnosti obavljanja normalne respiratorne funkcije (disanja). Zadnja dijagnoza koju spominjete govori u prilog iterativnog carskog reza što je sukladno s Vašom izjavom da je carski rez bio planiran.