Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ovulacijsko krvarenje?


Autor Poruka

Ana

19.06.2002. 18:18

Poštovana doktorice,
Puno se zahvaljujem na prethodnim odgovorima (za pobačaje i krvarenje prije menstr.). U prethodnoj poruci sam vam pisala da mi je menstr. poslije pobačaja dosla uredno i da je sve bilo u redu (bila sam na pregledu kod svoje doktorice, papa test i svi nalazi su uredni). Naime, šta mi se sada desilo, dvije sedmice nakon menstr. dobila sam blago krvarenje, izgleda ovulacijsko. Napominjem da mi je 30 god., ciklus mi je 28 dana i to mi se nikada prije nije desilo. Da li je to normalno, i da li znate u koliko slučajeva i koliko često se to sešava kod žena? Ima li razloga za brigu, počinjem sve više da se zabrinjavam šta se to dešava sa mojim organizmom? Da li da idem ponovo na pregled?

Srdačni pozdravi,
Ana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.06.2002. 14:57

Poštovana,
Krvarenje u ovulacijskom razdoblju ciklusa je posljedica pada razine estrogena, a javlja se u 3-5% slučajeva. Razloga za veliku brigu nema jer je vjerojatno prolaznog karaktera, no ukoliko se počne ponavljati preporučila bih Vam hormonsku evaluaciju i ultrazvučni pregled (transvaginalno ultrazvučno praćenje).

Ana

20.06.2002. 18:30

Poštovana doktorice,
Puno se zahvaljujem na brzom odgovoru. Izgleda da ovo nije ovulacijsko krvarenje već prava menstruacija, krvarim već više od dva dana i krv je tamna kao kod menstruacije. To znači da sam dobila opet menstruaciju nakon dvije sedmice, sad sam se jos više zabrinula, šta je sad to, jeli to normalno.
Znači, imala sam pobačaj prije 6 sedmica, pa menstruaciju prije 2 i sada opet??? Molim vas ako možete da mi objasnite.

Hvala unaprijed,
Ana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.06.2002. 10:36

Poštovana,
S ozirom na neredovitost Vašeg ciklusa ne može se utvrditi postojanje plodnih dana, te bi u tu svrhu trebalo učiniti serijsko endokrinološko i ultrazvučno praćenje. U redovitih ciklusa plodni dani se računaju tako da se od prvog dana menstruacijskog krvarenja pridoda broj 14 +/- 2 što aproksimativno odgovara danima ovulacije. Kod Vas se ova formula ne može koristiti jer je apsolutno nepouzdana. Ukoliko ste zainteresirani za kontracepciju preporučila bih Vam primjenu oralnih kontraceptiva zbog čega se morate obratit nadležnom liječniku.