Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ciklusi nakon drillinga


Autor Poruka

Ila

06.05.2002. 13:55

Poštovana dr.Kupešić,

u ožujku sam na 14.dan ciklusa napravila drilling jajnika zbog velikog br.cisti i povećanosti jajnika te slabog reagiranja na stimuliranje ciklusa clomidom ( 5 mjeseci ) pa gonalomF -jedan ciklus.
Nakon drillinga nisam imala nikakvih postoperativnih tegoba i menstruaciju sam dobila 40 dana nakon posljednje menstruacije odnosno 26 dana nakon zahvata.

Na 15. dan ciklusa išla sam na uzv da provjerimo stanje jajnika i da li se blizi ovulacija. Zaključeno je da je ovulacija prošla odnosno da je bila negdje 13/14.dan ako se gleda i BBT.
Na 20.dan počeo se javljati smeđi iscjedak i to se jednom dnevno pojavi smeđa mrlja na ulošku veličine oraha ( u približno isto vrijeme svaki dan ) i onda cijeli dan ništa osim što se prilikom brisanja nakon nužde nazire u vrlo malim tragovima na papiru ( ne svaki put ).
Danas mi je 29.dan ciklusa, a gore navedeno i dalje je prisutno, a ni menstruacije još nema.

Molim Vas da mi pojasnite o čemu se radi i kada bi po Vašoj procijeni trebala nastupiti menstruacija jer to je bio i cilj drillinga.
Test na trudnoću još nisam radila jer mislim ovaj mjesec ništa od trudnoće iako smo u dane pretpostavljane ovulacije imali odnose.

Unaprijed se zahvaljujem

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

07.05.2002. 14:45

Poštovana,
Smeđasti iscjedak može biti naznaka krvarenja koje nastupa zbog pada razine estrogena (što može biti prateća ovulacijskih promjena). U slučaju da sumnjate na trudnoću preporučila bih da učinite beta hCG koji će potvrditi ili opovrgnuti trudnoću kao uzrok amenoreje. Ukoliko je test beta HCG negtivan, preporučila bih primjenu progestagenske terapije nakon čega će nastupiti menstruacijsko krvarenje. Potom bih preporučila da se prati ovulacija redovitim ultrazvučnim praćenjem (folikulometrija), provjeri prohodnost jajovoda tehnikom ultrazvučnog HSGa (ukoliko to već nije učinjeno laparoskopski) i provjeri nalaz spermiograma u supruga, jer policistični jajnici nažalost ne moraju biti izolirani uzrok bračne neplodnosti. U ovisnosti o nalazima možda će biti neophodno provjeriti Vaše hormonske nalaze i po potrebi uvesti stimulaciju ovulacije. Tek nakon ovakve cjelovite obrade možete očekivati uspješno zanošenje.