Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cilest i krvarenje


Autor Poruka

Melita

27.06.2002. 10:11

Postovana dr. Kupesic,

Vec 3 ciklusa koristim Cilest, ali mi se konstantno ponavlja isti problem. Naime, ja uvijek pocinjem krvariti kad mi u pakiranju ostaju 2 - 3 tablete. Nije to jako krvarenje vec smedi iscjedak, ali mi nije jasno zasto se to dogada jer sam Cilest korisila i prije 3 godine, a ovakvih problema nikad nisam imala. Buduci da ni inace ove pilule bas dobro ne podnosim (stalna bol u prsima i u donjem dijelu trbuha, a posebice ovo mrljasto krvarenje, a sve ovo nije nestalo u prva 2 - 3 ciklusa kad bi se to trebalo dogoditi) odlucila sam prestati s uzimanjem pilula u potpunosti. Tablete iz ovog pakiranja sam naravno uzela do kraja, ali me zanima ako nakon ovog pakiranja vise ne uzmem slijedece odnosno ako se vratim na svoj prirodni ciklus, moze li se ocekivati kakva problematika zbog mrljastog krvarenja za vrijeme koristenja Cilesta ili se sve vraca u normalu, a ja se ne moram brinuti da ce do ovakvog krvarenja doci u prirodnom ciklusu?
Hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.07.2002. 11:55

Poštovana,
Smetnje u vidu spotting krvarenja obično nestaju nakon 3 do 4 mjeseca uporabe niskodozažnih kontraceptiva, te se nadam da će i kod Vas doći do nestanka ovih neželjenih nus pojava. Na Vašem mjestu bih pokušala primjenu Cilesta tijekom narednog mjeseca te ako se ponovno pojave iste smetnje razmislila o primjeni druge vrste kontraceptiva . Odabir kontraceptiva ovisi o Vašoj konstituciji, hormonskom statusu, metabolizmu jetre (podatak da li ste pušačica itd.). Stoga, u slučaju ponovljenih tegoba savjetujem učiniti konzultacijski pregled ginekologa , dopusnku obradu i promjnu terapije koja ovisi o brojnim faktorima od kojih sam spomenula samo neke. S obziroma da ste odlučili prekinuti primjenu Cilesta, mrljasto krvarenje ne bi smjelo nastupiti u prirodnom ciklusu.