Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN-1


Autor Poruka

rafaello

28.06.2021. 22:10

Postovani, prije godinu dana sam radila PAPA test i bio je uredan. Prije toga sam imala tri spolna partnera (uvijek zasticeno). Od zadnjeg papa testa pa do sad sam imala jednog partnera (uvijek zasticeni odnosi) a PAPA test mi je danas pokazao CIN-1. Zanima me, je li mi te promjene na maternici mogao prenijeti samo ovaj zadnji decko ili je moguce da je to bio neki od prethodnih bez obzira sta sam nakon njih imala uredne nalaze? Takoder, lijecnica mi nije savjetovala nikakvo lijecenje vec samo da ponovim test za 4 mjeseca. Sto vi mislite?

Ivo Balenović, dr. med.

29.06.2021. 09:50

Poštovana, CIN 1 je najblaži oblik promjene stanica na vratu maternice. Atipija stanica (CIN) nastaje kao posljedica upale. U rodnici živi mnogo mikroorganizama koji mogu, u slučaju pada imuniteta izazvati upalu. Takav se nalaz u više od 80% slučajeva spontano povuče. Samo ako je CIN povezan s HPV virusom (a to se u papa testu naznači) tada je do zaraze došlo spolnim putem. Potrebno je liječiti upalu, jačati imunitet, te ponoviti papa test za 4 mjeseca.