Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cin 1 i ACUS


Autor Poruka

www

02.10.2020. 21:35

Poštovani,

imam 39 godina. Udana. Jedna, uredna trudnoća. Menstruacije redovite. No imam bolne ovulacije sa krvavim iscjedkom.

Papa test i kontrole obavljam redovito jednom godišnje. Kao djevojka od 24 godine sam imala HPV, Cin1,Cin2. Tada je urađena koloskopija i biopsija. Nalazi na bakterije su mi bili uvijek u redu. I od tada su mi svi papa testovi uredni. U međuvrenenu sam rodila. Sada nakon 15 godina od tada dobivam papa test sa nalazom Upale, Cin 1 i ACSUS. Doktorica mi je propisala antibiotske vaginalete 12 dana i kontrola za 4 mjeseca. Zadnji nalaz papa testa u siječnju ove godine je bio u redu kap i uzv.

Moje pitanje je: da li je moguće da je ovakav nalaz došao kao posljedica stresa kojeg sam imala poprilično tj da li se taj HPV kojeg sam imala prije 15 godina mogao ponovno reaktivirati? Ili je upala krivac za Cin1? Što znaci taj ACSUS? Ovaj mjesec sam i pored bolne i sukrvave ovulacije, imala krvavi iscjedak i 21.dan ciklusa.

Hvala vam na odgovoru, lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

03.10.2020. 10:15

Poštovana, ASCUS označava atipične pločaste stanice (stanice karakteristične za površinu vrata maternice) neodređenog značenja. To znači da su promjene blage ili nedovoljno jasne, tj. granične. Liječenje ASCUSA nije potrebno, liječi se samo popratna upala. CIN 1 je skraćenica za cervikalnu intraepitelnu neoplaziju prvog stupnja. Taj naziv označava prisutnost abnormalno (displastično) promijenjenih stanica vrata maternice. To je najblaži stupanj abnormalnih promjena stanica koje je uzrokovao virus HPV-a. CIN 1 je promjena koja se najčešće spontano povuče. Liječenjem poratne upale pomažemo organizmu da se 'oporavi'. Preporuča se ponoviti PAPA test za 4 do 6 mjeseci. Jačanje imunosnog sustava važan je dio liječenja CIN 1 promjena vrata maternice. Preporuča se izbjegavanje alkohola, pušenja te izbjegavanje stresnih čimbenika. Važan je i kvalitetan te redovit san, kao i redovita tjelesna aktivnost i boravak u prirodi. Zdrava prehrana, a osobito izbjegavanje industrijski prerađene hrane i rafiniranih šećera značajno pomaže u borbi protiv HPV-a.. U slučaju napredovanja CIN-ova (CIN 2 i 3) potrebne su dodatne dijagnostičko terapijske metode. Stres ima veliku ulogu u padu imuniteta i aktivaciji virusa koji onda uzrokuje promjene na stanicama.