Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin II + hpv


Autor Poruka

sandra

31.05.2001. 08:30

imam 32 godine, dva poroda, bez pobačaja i abortusa. papa testom mi je utvrđen cin II, a kolposkopijom i biopsijom potvrđen cin II, s tim što se radi o graničnoj vrijednosti prema cin III, jer je već zahvaćeno 2/3 tkiva. pored toga dijagnosticiran je i hpv, a male bradavice imam i vani. liječnik prelaže konizaciju. posljednje tri godine imala sam spiralu, koju sam sada izvadila. krvarenja su bila jako obilna, što je, vjerojatno, izazvalo i anemiju. obzirom da mi je još prije deset godina rečeno da imam ranicu na maternici, interesira me da li je spirala pridonijela razvoju tih upala, da li je poslije operacije mogu ponovno staviti i ono najvažnije, da li se slažete sa operacijom ili predlažete nešto drugo?
unaprijed zahvalna

Doc. dr. S. Kupešić

03.06.2001. 20:35

Poštovana gospođo,
S obzirom na identifikaciju HPVa, pojavnost bradavičastih promjena i odstupanje u PAPa nalazu, te rukovodeći se podacima iz Vaše reprodukcijske anamneze (dva porođaja) suglasna sam s mišljenjem Vašeg ginekologa da se sprovede operativni zahvat (konizacija). Prije zahvata trebalo bi učiniti i dodatne dvije pretrage: identifikaciju HPVa (vidjeti da li priprada skupini tzv. visokog ili niskog rizika), te detaljniji ultrazvučni pregled kojim bi se utvrdio razlog Vaših obilnijih menstruacijskih krvarenja koji je doveo do posljedične anemije. Nerijetko se može identificirati miom koji može uvjetovati obilnija i produljena m. krvarenja, te je podataka o takvom tumoru veoma važan za planiranje daljnjeg postupka. Što se tiče spirale, ona je kao strano tijelo mogla svakako pogodovati upalnim promjenama, te se prije ponovnog postavljanja intrauterinog uloška savjetuje učiniti mikrobiološku obradu cerviksa (bris cerviksa na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe) i Papa nalaz. Tek u slučaju urednog rezultata ovih pretraga može se pristupiti postavljanju uloška.
Puno sreće u daljnim postupcima liječenja.