Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


test na Downov sindrom


Autor Poruka

Mirjana

04.06.2001. 13:45

Poštovanje!
Imam 37 godina i održavam prvu trudnoću.
Trenutno sam trudna 12 tjedana. Ginekolog mi je zbog godina preporučio da se podvrgnem testu na Downov sindrom. U početku sam to smatrala prihvatljivim, ali kad sam se malo više informirala o tom testu, zaključila sam da mu se ne želim podvrgnuti. Naime, ako su točni izvori mojih informacija, shvatila sam da test nije sasvim pouzdan jer može biti lažno pozitivan ili lažno negativan; sam test može izazvati pobačaj; i na kraju, ako se i pokaže da dijete ima Downov sindrom, ne može mu se nikako pomoći; mogu se samo odlučiti na pobačaj, a na to nisam spremna.
Molim Vas da mi odgovorite jesu li informacije do kojih sam došla točne i potpune, te koje je Vaše mišljenje o ovom testu.
Unaprijed hvala.
Mirjana iz Osijeka

Doc. dr. S. Kupešić

04.06.2001. 20:52

Poštovana gospođo,
Trudnoća u dobi od 37 godina zahtijeva potpuni nadzor koji uključuje redovite ultrazvučne i ginekološke kontrole, a uvidom u povećani rizik kromosomskih anomalija sa starijom reprodukcijskom dobi trudnica preporuča se učiniti i punkciju plodove vode (ranu amniocentezu) ili biospiju korionskih resica (tzv CVS - chorionic villi sampling, eng.).
Ove invazivne pretrage za prenatalnu dijagnostiku omogućavaju kariotipizaciju ploda (kromosomsku analizu) i jedina su apsolutno pouzdana metoda za potvrđivanje kromosomskih anomalija (među ostalim i Downovog sindroma). Osim ovih apsolutno pouzdanih testova postoje i tzv "triple" ili "double" testovi koji temeljem kombinacije ultrazvučnih mjerenja i vađenja krvi i hormonskom analizom utvrđuju relativni rizik za takve anomalije. Svakako, važno je napomenuti da je osobito koristan detaljan ultrazvučni pregled u gestacijskoj dobi između 10. i 14. tjedna kojim se mogu uočiti ultrazvučni biljezi kromosomskih anomalija poput povećanog nuhalnog nabora, kraće dužine bedrene kosti fetusa, cista pleksusa chorioideusa itd. Iz svega navedenog lako je zaključiti da je velika odgovornost Vašeg nadležnog liječnika, kao i Vas samih u odabiru raspoloživih testova. Svakako, Vaš pristanak o metodama prenatalne dijagnostike ovisi o Vašem svjetonazoru, religijskom opredjeljenju, stupnju edukacije i brojnim drugim čimbenicima. Na nama liječnicima je da Vam savjetujemo suvremene metode dijagnostike koje mogu ukazati na neke poremećaje u trudnoći i rano otkriti prirođene nakaznosti fetusa ili vjerojatnost kromosomskih oštećenja, a na Vama je da naše sugestije prihvatite ili ne. U svakom slučaju bilo bi uputno učiniti genetski savjet u jednoj od specijaliziranih ustanova za prenatalnu dijagnostiku, te nakon razgovora s iskusnim genetičarem i predočenja rizika u Vašem konkretnom slučaju odlučiti se za daljnji postupak.
Puno sreće u daljnjem praćenju trudnoće.