Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN II - ponovno


Autor Poruka

Lidija

07.05.2002. 11:30

Postovana doktorice,

ponovno Vam se obracam u svezi mog CINa II, nakon obavljenih cervikalnih briseva dobila sam terapiju vaginaletama Betadin. Brisevi su bili negativni, odnosno sterilni.

Molim vas da mi da mi odgovorite kakav za tocno ucinak tih vaginaleta na bazi joda i koliko su one zapravo djelotvorne.

Unaprijed zahvaljujem.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

07.05.2002. 19:57

Poštovana,
terapija Betadine vaginaletama na bazi joda ima svoje mjesto u slučaju kroničnih upalnih promjena i CINa II. Jod djeluje kao dezinficijens za sluznični pokrov i može neutralizirati postojeću kr. upalu naročito u slučaju kombiniranih infekcija.

Zeze

09.05.2002. 22:12

Moj problem je stalna promjena na vratu grlića maternice. U zadnjih godinu dana CIN mi se stalno mijenja od većeg prema manjem i obrnuto s tim da mi je prije godinu i pol dijagnosticiran HPV visokog rizika.
Od tada svaka tri mjeseca odlazim kod ginkeologa na papa-test. Prvo sam imala CIN I zatim je nalaz bio uredan, pa sam imala CIN II i strah me da ne bi sljedeći nalaz imala CIN III jer navodno se tada mora ići na konizaciju i na biopsiju.
Zanima me šta su biopsija i konizacija, da li su to bolni postupci i na koji način se rade? Također me zanima da li se CIN I, II i III mogu liječiti na neke druge načine jer moja ginekologica mi nije dala nikakvu terapiju kada sam imala CIN I i CIN II što moram priznati da me poprilično zabrinulo!?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.05.2002. 17:58

Poštovana,
Biopsija podrazumijeva uzimanje uzorka materničnog grlića za histopatološku analizu, te se najčešće radi uz lokalno obezboljenje. Tek nakon uvida u histopatološki nalaz biopsije može se odrediti optimalni oblik terapije u Vašem slučaju. Ukoliko se radi o potrebi za konizacijom, tada se radi ovaj operativni zahvat u potpunoj anesteziji i njime se odstranjuje bolesni dio tkiva materničnog grlića. Što se tiče HPV infekcije, na žalost ne postoji specifični lijek za ovaj vid infekcije, o čemu možete pročitati n našoj stranici pod odabirom ključne riječi HPV, humani papiloma virus. Ipak, u borbi s ovim virusom prisežemo lokalnoj terapiji različitih oblika, o čemu će Vas nakon uvida u Vaše nalaze informirati Vaš ginekolog.