Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cista


Autor Poruka

Lejla

18.07.2001. 19:58

Imam 20 g. Prvu menstruaciju sam dobila sa 12 g. bile su redovite ali i jako bolne.
U 11mjesecu prosle godine UZV pregledom ustanovljeno je da imam cistu simplex na desnom jajniku velicine 6x7cm koja je bila zadebljalog zida.
UZV Dopler pregledom nije nadjena patoloska vaskularizacija.
Na ponovnom kontrolnom pregledu u Petrovoj bolnici u Zagrebu pored opisane ciste nadjena je i na drugom jajniku 3x4cm. Ciste su odstranjene laparaskopski. PHD nalaz (cystadenom mucinosum ovarii). Op. uradjena 25.04.2001.g.
Na kontrolnom UZV pregledu polovinom sestog mjeseca otkrivena je cisticna tvorba 4x5cm na lijevom jajniku. Preporuceno mi je da uzimam Stediril-M tbl.
Nakon desetak dana osjetila sam bol u donjem trbuhu.
Prije sedam dana bila sam na kontrolnom UZV pregledu i opisana cista nije nadjena . Od pocetka uzimanja Stediril-a -M primjecujem svekodnevno manje krvarenje. Ginekolog mi je preporucio Ceporex misleci da se radi o upali. Medjutim primjecujem i dalje krvarenje. Jucer sam zavrsila sauzimanjem prvog ciklusa Stediril-a.
Molila bih vas da mi kazete sta bi mi vi preporucili!
Unaprijed vam mnogo zahvaljujem

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.07.2001. 06:28

Poštovana gospođice Lejla,
Suglasna sam u potpunosti s propisanom Vam terapijom (oralni kontraceptivi), jer Vi ste prema opisu Vaših smetnji izrazito skloni pojavnoti ovarijskih funkcionalnih cista (vodene, simplex ciste). Kako bi Vas se zaštitilo od nepotrebnih kirurških intervencija i smanjila opasnost da ciste recidiviraju poželjno je uvesti hormonsku terapiju. S obzirom da se nova linija kontraceptiva smatra niskodozažnom, njihov učinak na cistične promjene nije tako izrazit kao u starije generacije kontraceptiva. Stoga Vam je Vaš liječnik pravilno sugerirao terapiju (Stediril) koja bi Vas morala pštediti daljnjih smetnji. Tijekom prvih mjeseci terapije mogu se javljati ovakova mrljasta ("spotting"blunk krvarenja, koja bi nakon višemjesečnog uzimanja kontraceptiva trebala nestati. Svakako uvijek postoji potreba redovitih ultrazvučnih i ginekoloških kontrola, koje bi se u Vašem slučaju savjetovale svakih 3 do 6 mjeseci.