Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dijagnoze...


Autor Poruka

Althea

21.07.2001. 13:00

Poštovana doktorice,

Moram Vas pohvaliti što ste nam na raspolaganju, jer puno stvari ne stignemo pitati svoje doktore, a zanimaju nas.
Imam 20 godina. Nakon dugomjesečnih smetnji u vidu iscjedaka, bolova u abdomenu, svrbeža i pečenja, poslana sam na razne pretrage. Dijagnosticirana mi je ureaplasma urealyticum na brisu cerviksa i uretre (koju sam izliječila prije 3 godine – je li moguće da mi se sama vratila?), gardnerella na cerviksu, staph. epidermis u uretri, chlamydia se nije mogla izolirati zbog candide, te jako pozitivan hpv visokog rizika. Prepisana mi je terapija hiramicinom 15 dana, ali još uvijek imam svrbež na koži i crveni osip. Spavala sam sa 2 dečka s kojima sam bila u dužoj vezi i nije mi jasno da sam sve to od njih mogla dobiti a oni nemaju nikakvih smetnji. S obzirom na to da sam već imala upalu jajnika u ranoj adolescenciji brine me to hoću li ja moći nakon ovih svih bakterija i virusa imati jednog dana djecu… I još bih vas htjela pitati, da li onih 90% koji se izliječe od hpv-a spadaju i u skupinu oboljelih od viskok rizičnog hpv-a? čula sam da se ispituje neko cjepivo koje bi obuhvaćalo terapiju za sve vrste hpv-a. ako se pokaže učinkovitim, kada bi ga mogli očekivati u Hrvatskoj? Doktorica opće prakse mi je preporučila interferon ali sam čula da je dosta skup a nije uvijek učinkovit…unaprijed hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.07.2001. 23:25

Poštovana gospođice Althea,
Kao što smo više puta pisali na ovom siteu, muški partneri su najčešće prenosioci virusnih spolnih infekcija (HPV), a značajno rjeđe sami oboljevaju . Uzrok tomu je različitost sluzničnog pokrova spolnog sustava (različita otpornost na uzročnik infekcije). HPV infekcija je najčešće praćena dodatnim bakterijskim uzrolnicima (kod Vas se radilo o Ureaplazmi, kandidi, Stafilokoku, a potvrde da nemate udruženu i klamidijsku infekciju nemate (radi toga što gljivična upala onemogućava mikrobakteriološke postupke izolacije klamidije). Pristup koji je zauzeo Vaš ginekolog je logičan i ispravan: prvo izlječiti infekcije s kojima se lakše borimo, a potom pokušati rješiti problem infekcije HPVa. Kao što znate samo 20 do 30% HPVa reagirati će na interferonsku terapiju, te s obzirom da je dosta skupa nažalost ne mogu je mnogi koristiti iz razloga materijalne prirode. Dodatno, u Vas se radi o HPVu visokog rizika, te morate biti posebno obazrivi da ne bi došlo do alteracije (promjene) u Papa nalazu.Kod virusa ovog soja značajno je rjeđe samoizlječenje, naročito ako se radi o kroničnoj mješovitoj upali.
Što se tiče Vašeg reprodukcijskog potencijala, na ovo pitanje je trenutačno nemoguće odgovoriti jer još nemamo podataka o eventualnim posljedicama Vaše složene upale (najčešće posljedice su neprohodnost jajovoda i priraslice). Stoga, važno je ozbiljno pristupiti liječenju, provjeriti da li je ono potpuno (sve bakterije i dr. mikroorganizmi) moraju se negativizirati, a brisevi i urinolkulture se moraju redovito ponavljati. Papa nalaz svakako najvažnija je karika u tom lancu, koju nikada i nikako ne smijete zanemariti.
Ukoliko u budućnosti kada ćete željeti zanijeti to nećete moći ostvariti tijekom godine dana, tada ćete ginekologu prikazati detaljnu dokumentaciju kako bi se mogla isključiti neprohodnost jajovoda koja može biti posljedica ovakvog stanja. Ipak, nemojte razmišljati s predznakom pesimizma, ukoliko ćete uspjeti izlječiti infekciju, te ukoliko ćete ojačati Vaš imunološki sustav, možda nećete imati takovih problema.