Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

antonella

17.07.2001. 11:29

ponukana vasim odgovorom tanji nisam mogla da vas ne upitam nekoliko stvari:da li se kasnijim stupanjem u spolne odnose(nakon 23 godine) sansa za zarazu HPV-om smanjuje(imunitet veci,razvijen cerviks maternice...) i drugo:moj se decko nedavno testirao na sve spolno prenosive bolesti i hiv zbog studija u americi-da li negativan test znaci da ne prenosti takoder i hpv ili se na to ne testira u takvim testovima?unaprijed zahvaljujem,antonella

Doc. dr. S. Kupešić

19.07.2001. 06:11

Poštovana gospođice Antonella,
Upravo ste napomenuli važnu činjenicu : kasnijim stupanjem u spolne odnose značajno se smanjuje rizik infekcije HPVom. To je posljedica čitavog niza razloga od kojih je najznačajnija hormonima uvjetovana različita strukturiranost epitela grlića maternice. Činjenica da Vaš dečko nema promjene vezane uz HPV ne isključuju da nije nosioc HIVa. Ukoliko je radio klasični američki probir tada je zasigurno učinio i skrining za HIV. Česti literaturni navod da nosioci HPVa pokazuju visoki rizik od infekcije uvjetovane HIVom je iz jednostavnog razloga da se radi o pacijentima iz tzv grupe visokog rizika (promiskuitet na prvom mjestu). Stoga u našim nastojanjima da smanjimo učestalost ovih ozbiljnih infekcija moramo iznad svega apelirati na spolni odgoj i promjenu obrazaca ponašanja koja pacijente svrstavaju u visoko rizične.