Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cista


Autor Poruka

magdalena

02.12.2001. 22:40

Postovani,
Dijagnosticirana mi je cista na lijevom jajniku velicine 2cm, istog sastava kao i jajnik i glatke opne.
Na pregled me je potaknula bol oko jajnika (koju i inace imam kada je ovulacija) te pomalo nateknut trbuh u lijevom dijelu.
Nakon zakasnjele menstruacije tupa bol se sporadicno pocela javljati u razlicitim dijelovima lijevog podrucja trbuha (od podrucja bubrega do jajnika).
Inace, zbog posla sam u prilicno napetom i opterecenom stanju.
Cini mi se da i ovaj ciklus bas nece biti uredan (izostanak rastezljivog iscjetka i sl.).
Imam 30 godina, u dobi od 20 godina imala sam problema s izostatkom menstruacija (pubertetske dijete i sl.) te sam uzimala hormonalne terapije (Dabroston).
Nadam se da zbog opterecenja ne dolazi ponovo do ozbiljnijih ginekoloskih poremecaja.
Zabrinuta sam zbog dijagnoze, molim Vas recite mi koliko je to opasno i sto mi je ciniti da ublazim i izljecim stanje.
Zahvaljujem i srdacno Vas pozdravljam.
Magdalena

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.12.2001. 19:21

Poštovana,
Mislim da Vas nalaz cistične strukture spomenutih dimenzija (svega 2 cm) doista ne bi trebao zabrinjavati, jer se vjerojatno radi o nerupturiranom folikulu (strukturi iz koje se sredinom ciklusa oslobađa jajna stanica). Zbog takve pojave tijekom ovog mjeseca može i izostati menstruacijsko krvarenje ili čak kasniti menstruacija. Ukoliko Vas takav nalaz buni i želite učiniti kontrolni pregled preporučila bih da ponovite ultrazvuk neposredno nakon završetka menstruacije kako bi se provjerilo postojanje ciste na jajniku. Ukoliko će lezija perzistirati i dalje Vaš se liječnik može odlučiti za provjeru hormonskog statusa i učiniti rutinsku hormonsku analizu koja se također obavlja neposredno po prekidu menstruacije (točnije između 3. i 8. dana m. ciklusa).