Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CLOMID


Autor Poruka

Lucija

29.08.2001. 09:51

Poštovana dr. Kupešić,

već neko vrijeme koristim Klomifen za poticanje ovulacije i to 5 mg od 5.-9. dana ciklusa (moj ginekolog kaže da odlično reagiram, ali od trudnoće ništa). Mojoj prijateljici, koja ima iste probleme, njezin ginekolog rekao je da koristi isti lijek ali u dozi od 10 mg i to od 3. - 7. dana ciklusa. Zašto ?????

Na internetu sam pronašla stranicu www.gyneweb.fr, koja je odlična i osim foruma u kojem stručnjaci odgovaraju na pitanja pacijentica, postoji forum u kojem žene koje imaju problema s neplodnošću izmjenjuju svoja iskustva, daju jedna drugoj podršku, i raduju se svakom uspjehu. Mišljenja sam da bi bilo vrlo zgodno nešto takvo staviti i na ovu stranicu, koja je izvrsna i sigurno mnogim ženama pomaže da saznaju nešto više o ovom problemu koji, čini mi se , muči sve više parova. Lakše je o tome razgovarati s nekim tko i sam ima takva iskustva, jer shvatite da niste jedini, da ima još žena koje imaju iste strahove, želje i nadanja pa mislim da bi takav forum bio sigurno vrlo posjećen.

Doc dr. sc. S. Kupešić

29.08.2001. 19:52

Poštovana gospođo Lucija,
Zahvaljujem na Vašoj ideji da se i u okviru ovog Foruma osnuje stranica posvećena neplodnosti kojoj bi se obraćali parovi koje muči slični problemi. Suglasna sam da je to nažalost sve veći problem i u našoj sredini, te da mu treba posvetiti nužnu pažnju.
Što se tiče primjene Klomifena, koji je spada u "prvu liniju" sredstava za poticanje ovulacije - prije započinjanja ove terapije nadam se da ste učinili najvažnije pretrage: provjerili prohodnost jajovoda i učinili spermiogram u supruga. To su osim ovulacije dva presudna momenta koja omogućavaju ili onemogućavaju nastup trudnoće. Ukoliko nemate podataka o ovim nalazima, niti odlična reakcija na KLomifen ne može tumačiti razlog za neuspjeh. Kao i svaki lijek i Klomifen ima svoje neželjene učinke i ne smije ga se trošiti bez kontrole. Ona podrazumijeva svakodnevno ultrazvučno praćenje i pauziranje između pojedinih ciklusa stimulacije. Naime, antiestrogeni učinak Klomifena može uvjetovati progresivno stanjenje sluznice maternice i poremećaj u lučenju cervikalne sluzi, što može imati nepovoljan učinak na pokretljivost spermija i implantacijsku sposobnost endometrija.
Smatram da povećavanje doze nije rješenje./ Samo uzgred Klomifen (clomiphene citrate) tablete su od 50 mg, a obično se troši u dozi 2x1 tbl, što znači 100 mg./. Ukoliko ne uspijete polučiti željeni uspjeh i zanošenje u skorije vrijeme , preporučila bih Vam da se obratite specijaliziranoj ustanovi za liječenje neplodnosti radi dopunske obrade.