Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Chlamydia trachomatis


Autor Poruka

ivana

29.08.2001. 11:16

Poštovani,

imam problem i nadam se da ćete mi moći pomoći odgovorom ili savjetom.

Naime, mislim da već duže od 5 godina imam Chlamydiu. Ona je kod mene slučajno otkrivena, jer, iako sam redovno odlazila na Papa-testove, "kućica" za chlamydiu bila je redovno prazna.

Prvi puta sam koristila Hiramicin, i na trećem kontrolnom testu nakon tog liječenja nalaz je bio pozitivan. Nakon toga dobivam Sumamed, no već na prvom kontrolnom pregledu nalaz je ponovno pozitivan.

Pomalo me hvata panika, jer znam koliko štetna taj mikroorganizam može biti. Molim Vas da mi svakako odgovorite, jer neznam što da više učinim.

Unaprijed hvala na Vašem odgovoru,
Ivana

P.S. Nemam e-mail, tako da ga ne mogu ni upisati.

Doc dr. sc. S. Kupešić

29.08.2001. 19:39

Poštovana gospođo Ivana,
Zahvaljujem na Vašem upitu. Nažalost, Papa nalaz nije test za otkrivanje Chlamidije, već se samo u ograničenom broju slučajeva može verificirati ovom pretragom. Ciljani bris cerviksa na Chlamidiju je visoko osjetljivi test za otkrivanje ove infekcije koji bi svakako trebalo učiniti u slučaju simptoma upalne bolesti male zdjelice. Očito se radi o soju Chlamidije koji je prilično rezistentan na antibiotsku terapiju, što potvrđuje Vašu sumnju da ste dugo inficirani ovim uzročnikom. Ipak, utješno je da se u većine pacijetica dugotrajnim i ponavljajućim antibiotskim liječenjem postiže negativizacija nalaza na Chlamidiju.