Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Što dalje?


Autor Poruka

Ivana

27.08.2001. 22:58

Cijenjena dr.Kupesic
Nadam se da će te mi pomoći vašim stručnim savjetom.
Imam 35 god. a u braku sam 3g. Nakon neuspješnih pokušaja zatrudnjivanja moj gin me je stavio na terapiju Klomifenom 2x50mg. tijek sazrijevanja jajne stanice praćen je ultrazvukon i vršen je ciljani odnos ali i nakon 3 tretmana rezultata nema. Izvršila sam hormonske pretrage 4. dan i to FHS=6,3ij/l, LH=13,3ij/l, PRL=11,8ug/l, Estradiol=30,7pg/l i Progesteron=1,2nmol/l. Kod supruga izvršen je spermiogram koji je uredan. Briseve do sada nisam radila.
Da li je trebalo prije stimuilacije napraviti HSG pošto ista do sada nije nikako rađena, te ako je Progesteron snižen (neznatno) da li je potrebno tražiti UTROGESTAN za podizanje njegove razine. Kako mi je rečeno u slučaju da i ovaj put ne uspije upućena sam u V.V. kod dr. J. te me zanima da li i koje je pretrage još potrebno izvršiti.
Usput da li mi možete preporučiti kod koga bi se mogla naručiti za dodatne preglede i pretrage.

Jako mi je stalo do Vaseg misljenja i savjeta te se nadam da će te mi odgovoriti.
Pozdrav iz Splita

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.08.2001. 23:39

Poštovana gospođo Ivana,
S obzirom na 3-godišnju neplodnost i uredan nalaz spermiograma, te činjenicu da tijekom tri ciklusa indukcije Clomidom unatoč ultrazvučnom praćenju nije došlo do željenog zanošenja, preporučila bih učiniti ispitivanje prohodnosti jajovoda (HSG). Prije ove pretrage treba učiniti mikrobiološke pretrage cerviksa kako bi se isključilo postojanje infekcije (učiniti bris cerviksa na Chlamydiu, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anaerobe.) HSG se može učiniti rentgenom, ali i ultrazvučno, čime se izbjegava neželjeni učinak rentgenskog zračenja.
U okviru obrade valjalo bi učiniti i transvaginalni ultrazvuk po mogućnosti s obojenim doplerom kako bi se detaljno analizirala morfologija jajnika zbog promijenjenog FSH i LH omjera.
Što se tiče razine progesterona, ovaj hormon trebalo bi analizirati tijekom druge faze ciklusa (pred očekivanu menstrauciju). Utrogestan, mikronizirani progesteron rutinski se primjenjuje u metodama asistirane oplodnje s obzirom da je neprimjerena funkcija žutog tijela nerijedak poremećaj zbog višestruke ovulacije i stimulacije lijekovima. Suplementacijska terapija (Utrogestan) određuje se nakon uvida u broj folikula, debljinu i morfologiju endometrija i protok krvi kroz maternicu. Prema tome, njegova doza ovisi o okolnostima u određenom ciklusu i varira od pacijenta do pacijenta.
Ukoliko želite učiniti dodatnu obradu na Klinici za gienkologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh slobodna sam Vas uputiti na telefon 01 3712 109.

Ivana

29.08.2001. 22:55

Poštovana dr. Kupešić,
željela bih vam se zahvaliti na pomoći i savjetu te poželjeti vam puno uspjeha u daljnjem radu