Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cystis ovarii


Autor Poruka

Ana

14.03.2002. 23:07

Poštovanje!
Imam 25 godina i vrlo sam zabrinuta jer od 1. prosinca nisam dobila menstruaciju, što mi se do sada nikada nije dogodilo. Zbog toga sam 23. siječnja bila na pregedu kod svog ginekologa koji mi je rekao da to nije ništa neobično, te neka se javim ako ne dobijem menstruaciju u sljedećih 3-4 tjedna. Kako do danas nisam dobila menstruaciju ponovo sam išla na pregled te je liječnik danas utvrdio slijedeće:
Genitalni nalaz: nulipara,vagina srednje prostrana, nabrana, PORTIO konična, epitelizirana, zatvorena. Uterus u RV normalno velik, slabije gibiv, adnexa lijevo skraćena, desna se posebno ne palpiraju. VS pregled, Korpus: 51,5 x 38,3 mm. Endometri: 2,9 mm. Lijeva adnexa 45,3 x 37,1 mm sa cističnim uključenjem od 22 mm. Desna adnexa 31,1x24,2 mm. Dijagnoza cystis ovarii.
Zbog navedene ciste liječnik mi je propisao terapiju Dabrostonom 10 dana po 2 tablete dnevno.
Zanima me koliko je ozbiljna pojava takve ciste i radi li se možda o ovulacijskoj cisti, budući da liječnik na ultrazvučnom pregledu 23.1. nije zamijetio nikakvu cistu, a ja imam osjećaj da imam ovulaciju. Također me zanima kakva je progonoza za izliječenje i normaliziranje stanja, odnosno je li dovoljna terapija Dabrostonom ili je potrebna dodatna terapija.
Ispričavam se na opširnom pitanju i zahvaljujem na odgovoru.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

17.03.2002. 22:47

Poštovana,
Prema Vašim ultrazvučnim i kliničkim podacima, stječe se dojam da se radi o tzv funkcionalnoj cisti koja se jednostavno liječi primjenom hormonskih preparata (npr. Dabroston). Ona je najčešće vezana uz pojam ovulacije (bilo da se radi o izostanku ovualcije i formiranju folikularne ciste, bilo da se radi o tzv lutealnoj cisti, koja nastaje nakon trenutka ovulaicje). U slučaju da će se poremećaj ponoviti bilo bi uputno učiniti dopunsku hormonsku analizu i po potrebi i u ovisnosti o nalazima (kontrolni ultrazvučni pregled nakon menstruacije i hormonska analiza) odrediti daljne smjernice u regulaciji Vašeg ciklusa.