Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dalacin ili geonistin


Autor Poruka

sanda

11.04.2002. 10:53

Poštovana dr. Kupešić,
U 38 tjednu sam trudnoće. U brisu rodnice mi je pronađen enterococus(malo) koji je osjetljiv na amoxycilin, gentamycin, nitrofurantoin, norfloksalin. Urinokultura je sterilna. Privatni ginekolog mi je propisao dalacin vaginalnu kremu za koju ginekolog u Domu zdravlja smatra da je preagresivna te mi je napisao recept za geonistin vaginalete. Unazad dva dana koristim geonistin vaginalete. Koja je Vasa preporuka glede mog nalaza i liječenja? Da li su geonistin vaginalete dovoljna terapija ili mogu bez straha koristiti dalacin kremu? Kako se prisustvo enterococusa moze odraziti na skori porod i zdravlje bebe? Da li je enterococus indikacija za carski rez ukoliko liječenje nije provedeno do kraja i na adekvatni način? Unaprijed Vam hvala na odgovoru!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.04.2002. 12:18

Poštovana,
Ukoliko je mikrobiološkim pregledom ustanovljena infekcija, a ne kolonizacija tada se savjetuje antibiotsko sistemsko liječenje, naročito ukoliko je nalaz urinokulture pozitivan. S obzirom da je u Vašem slučaju nalaz urinokulture negativan, a vjerojatno se radi o kolonizaciji, Vaš je liječnik smatrao da je dostatno provesti lokalnu terapiju Dalacinom i Geonistinom. Ukoliko je to tako ne trebate se brinuti o ev. komplikacijama u novorođenačkom periodu.