Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


diane35 i laboratorijski nalaz


Autor Poruka

ivy

15.04.2002. 18:56

Poštovana doktorice,
u liječenju policističnih jajnika i endometrioze prepisana mi je terapija Dianama35. Uzimala sam ih godinu dana. Posljednja tri mjeseca ne uzimam Diane, a na moje inzistiranje, prvi puta do sada, napravljen je laboratorijski pregled krvi u kojem je ustanovljeno da je

- ukupni bilirubin 24.4H (expected value: 5-20)
- ALT/GPT 47H (exp.value: 0-45)
- trigliceridi 3.2H (exp.value: 0.5-2.0)

Ostale vrijednosti su u dozvoljenim granicama.

Molim Vas za mišljenje - može li se uz spomenuta odstupanja nastaviti terapija Dianama35? Da li navedena odstupanja mogu biti posljedica uzimanja Diane? Napominjem da je u ovim mjesecima bez terapije došlo do ponovnih produženih ciklusa, te krvarenja koja su obilna, bolna i praćena ugrušcima.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.04.2002. 14:40

Poštovana,
Odstupanje u laboratorijskim parametrima vjerujem da nije posljedica uzimanja Diana, već može biti rezultat endokrinoloških promjena zbog kojih Vam je liječnik savjetovao primjenu Diana 35. Također bih Vam preporučila da osim učinjenih pretaga učinite i šećer u krvi , a u slučaju abnormalnih vrijednosti i OGTT (test opterećenja glukozom). Naime, u policističkih se jajnika često se javlja i poremećaj metabolizma glukoze. Svakako bi bilo uputno odrediti i razinu hormona (FSH,LH,E2, PRL, testosteron, androstendion...) kako bi se mogla pratiti poboljšanja objektivnih hormonskih i laboratroijskih parametara tijekom primjene terapije. Upozorila bih Vas i na potrebu da se učini ultrazvučni pregled kako bi se procjenilo stanje na jajnicima.