Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF - Spontani


Autor Poruka

Lara

22.07.2001. 11:25

Postovana,

Imam 30 godina i nakon nekoliko pokusaja IVF-a kod kojih je skoro uvijek doslo do transfera, nakon cca. 32 dana ( nakon transfera ) dolazi do spontanih pobacaja sa fizicki vidljivim tkivom. Sta bi mogao biti uzrok spontanim pobacajima sa obzirom na to da sam napravila imunoloske testove i kariogram koji su ispali u redu? Sa obzirom na uspjesne IVF postupke i kasnije spontane pobacaje, molim Vas za savjet za moje buduce akcije na tom polju.

Zahvaljujem unaprijed

Doc dr. sc. S. Kupešić

22.07.2001. 21:00

Poštovana gospođo Lara,

Menstruacijska krvarenja nakon postupka IVF/ET se ne smatraju spontnim pobačajem ukoliko se ne verificira porast beta HCGa (tzv.hormona trudnoće) i/ili transvaginalnim ultrazvukom ne prikaže gestacijske vrećica. Vaš opis "vidljivog tkiva" kod menstruacijskog krvarenja može odgovarati ljuštenju zadebljale sluznice koja zbog suprafiziološki povećanog estradiola i suplementacije progesterona može izazvati krvarenje koje upravo opisujete.
Ukoliko ste pak imali porast beta HCGa ili ultrazvučno verificiranu trudnoću, te ako ste isključili infekciju i abnormalni kariogram kao mogući uzrok , trebali biste se obratiti na detaljniju tzv "prekoncepcijsku obradu" kojom bi se isključilo postojanje uterinih malformacija, mikrobioloških čimbenika, hormonskih razloga i dr. koji mogu dovoditi do ovog neželjenog ishoda it.d.