Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


displazija medija


Autor Poruka

kiki

21.05.2002. 11:00

Poštovana liječnice!

Ustanovljena mi je trudnoća od 2 mjeseca, a prilikom uzimanja papa testa ustanjovljena srednje teška displazija medija.
Pošto je ovo privi puta da čujem za tako nešto, molim Vas da mi objasnite o čemu je riječ, kako nastaje, kako se liječi i da li to utječe na trudnoću.

Molim ako ste u mogućnosti da mi odgovorite i da li rendgen zubi, koji je obavljen u međuvremenu može ikako utjecati na trudnoću.


Unaprijed zahvaljujem.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.05.2002. 21:02

Poštovana,
Dysplasia media u Papa nalazu podrazumijeva umjereni poremećaj razvoja epitelnih stanica, a najčešće je uvjetovana kroničnim nadražajem, tj upalom. Ukoliko je u Papa testu opisana upalna promjena, vjerojatno je u odjeljk "terapije" napisano koje liječenje morate provesti.
Što se tiče RTGa zubi - ukoliko ste bili primjereno zaštićeni pregačom ne morate se brinuti jer se ovaj tip zračenja smatra se bezopasnim tijekom trudnoće. Štoviše, RTG pluća, pa čak i trbuha ne smatra se rizičnim faktorom , jer je doza zračenja premala da bi izazvala oštećenja fetusa.