Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dojenje i neuredan ciklus


Autor Poruka

Djurdja

25.03.2002. 10:57

Dojim dijete tri i pol godine, iako sada uglavnom 2-3 puta nocu. Unazad gotovo dvije godine dobijem kratkotrajno jednodnevno krvarenje ili smedji iscjedak u pravilu samo cetvrtog ili petog dana prije menstruacije. Menzes traje 6 dana i oduvijek je prvog dana bolan. Nokti su mi postali krhki, a koza suha. Da li ce se sve rijesiti prestankom dojenja ili je potrebna hormonska terapija? Moze li tako dugo dojenje imati kakvog utjecaja na rad stitnjace? Kako odvojiti dijete od prsa, a da je to za njega najmanje stresno? Drugih zdravstvenih tegoba nemam. Hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 15:49

Poštovana,
Opisane tegobe (nerpavilnostciklusa, krhkost noktiju, hipovitaminoza, suhoća kože i sl) moguća su posljedica dojenja, te se može očekivati poboljšanje nalaza nakon prekida dojenja i upotrebom vitaminske suplementacije /nadopune/. Koji način izabrati za ablaktaciju (prekid dojenja) doista je teška odluka. Bilo bi idealno da prekid dojenja bude postepen zbog psihičkih razloga od stane djeteta, a svaka će majka naći najbolji način poznavajući okolnosti u kojima živi i navike svog dojenčeta. Mislim da nakon tro i pol godišnjeg dojenja zbog psihičkih razloga morate donijeti definitivnu odluku o prekidu dojenja, jer u ovom se razdoblju dijete mora separairati od majke čemu će među ostalim doprinjeti i prekid laktacije.