Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


doniranje jajnih stanica


Autor Poruka

LIDIJA

01.09.2001. 17:49

Poštovana dr.Kupešić, obzirom da sam probala sve načine oralnog liječenja moje sterilnosti osim asistirane reprodukcije i postavljena mi je dijagnoza "sterilitas secundaria;Syndroma PCO.Kod supruga je postavljena dijagnoza "normozoospermia" što mi je za činiti dalje obzirom da sam u nekoliko navrata stimulirana Clomidom,Proverom te je napravljena laparoscopia-ovarian drilling,chromopertubatio; portio skraćen jer odgovara stanju prethodno izvršene konizacije. CIN II.
Nakon laparoscopie unatrag 2 mjeseca stimulirana sam Clomidom i svakodnevno je rađena folikulometrija i ciljan je odnos međutim rezultata nije bilo.
Ciklusi su neredoviti;hormonska slika za sada u granicama normale međutim 1,5 godinu uzimala sam Diane 35 zbog viška progesterona.
Molim Vas što da radim dalje jer smo se razočarali već nekoliko puta.
Također me zanima da li je kod nas dozvoljeno doniranje jajnih stanica i što je potrebno učiniti tj. kome se obratiti te kakav je postupak.

Unaprijed hvala na odgovoru,
Lidija

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.09.2001. 07:07

Poštovana gospođo,
Iz svega navedenog ne stječe se dojam da biste bili kandidatkinja za donaciju jajnih stanica. Donacija jajnih stanica se provodi u pacijentica koje same ne stvaraju jajašca (prijeveremena menopauza, kojima su janici prethodno odstranjeni ili ozračeni, žene starije životne dobi i sl). Svaka kandidatkinja za donaciju mora proći čitav niz endokrinoloških, ginekoloških i ultrazvučnih pregleda, te se na temelju stava povjerenstva izdaje se konzilijarno mišljenje na temelju kojeg se pristupa ovom skupom i etički složenom postupku. Iako je povjerenstvo Republike Hrvatske predložilo da se ovaj postupak omogući i našim osiguranicama, do sada nemamo odgovora iz Ministarstva koji bi nam omogućio da pacijentice liječimo na ovaj načain, već ih kao i do sada nakon cjelovite obrade upućujemo u ustanove u inozemstvu koje obavljaju ovu složenu metodu humane reprodukcije (Belgija, Izrael, V. Britanija, SAD, Izrael...). Moj savjet je: iscrpite sve metode asistirane oplodnje koje Vam daju realne šanse za uspjeh, jer ovo je doista krajnji korak u liječenju neplodnosti, štoviše jer začeto dijete ne nosi Vašu nasljednu "poruku" (genetski potencijal preuzima od darovateljice).