Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dopuna za blizanačku trudnoću


Autor Poruka

Luna

16.05.2002. 14:35

Poštovana dr.Kupešić,

stvarno sam u strahu za svoje bebe pogotovo nakon današnjeg uzv pregleda pa Vam navodim podatke pregleda kao dopuna prethodnog maila.

Na uzv pregledu ustanovljene su sljedeće mjere:BPD 7,3 i 7,0
F:4,9 i 4,6 0:21,4 i 21,8
P,SL,SL,TT:920 i 982, atrudnoća je točno 28+3 tjedna
Tri tjedna ranije beba je bila 711gr i druga 850gr, F:4,3 i 4,5
BPD 6,4 i 6,6.
Molim Vas doktorice da li je to zabrinjavajuće jer bebe nisu niti kilu još a ja sam sva izvan sebe. Moželi se što napraviti? Da li se radi o zastoju u rastu ili je pitanje prehrane iako pijem vitamine, kalcij, ležim na lijevom boku i stvarno se pazim.

Nestrpljivo očekujem Vaš odgovor u nadi da će se moj strah umanjiti.

Unaprijed se zahvaljujem

Luna

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.05.2002. 18:53

Poštovana,
U slučaju blizanačke trudnoće nerijetko se dešava zastoj u rastu fetusa i asimerični rast blizanaca. U Vašem će slučaju liječnici zasigurno savjetovati hospitalizaciju i dopunske analize poput doplerskog praćenja fetalne, umbilikalne i placentne cirkulacije koje će moći otkriti bilo kakve otklone u prokrvljenosti plodova. Vaš nalaz upućuje na nužnost opreza, ali ne i na paniku te bih Vas željela umiriti i uputiti na bolničko liječenje ukoliko će Vas svakodnevni nadzor u obliku kardiotokografije i redovitih ultrazvučno/doplerskih pregleda umiriti. Kod blizanačke trudnoće savjetuje se također pažljivo praćenje duljine cerviksa i procjena elektromiografije maternice kako bi se spriječio povišeni rizik od prijevremnog poroda. Što se tiče dopunske vitaminske terapije i drugih oblika suplemenatacije, preporučila bih da se ona odredi nakon uvida u laboratorijske vrijednosti željeza, Hb i Hct-a i drugih ev. odstupanja, a svakako bih savjetovala primjenu povišene doze Prenatala ili Pregnavita.