Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dosadna candida


Autor Poruka

jasna

17.04.2002. 11:07

Poštovana gospođo Kupešić!
Stvarno više ne znam što da radim, jer vrlo često mi se vraća Candida. Mislim da znam dosta o njoj i trudim se da ne nosim sintetičko rublje ili usku odjeću, ne koristim sapune s alkalnim pH, ne jedem puno slatkog, šećer u krvi mi je u redu. Candida me počela zezati prije skoro devet godina, ali to onda nije bilo tako često. U zadnje vrijeme ona je stalni posjetilac negdje sedam do deset dana prije menzesa. Išla sam kod različitih ginekologa i koristila i Geonistine, Plimycole, Rojazole, Canestene... U listopadu prošle godine napravljen mi je bris cerviksa, vagine i probe za klamidiju. Utvrđena mi je prisutnost E. colli. Kako je trenutno bila dosta jaka upala zbog Candide, terepija antibiotikom, meni i partneru odgođena je za prosinac. U međuvremenu, u studenom sam tri tjedna pila Lamisil. U prosincu sam popila turu Klavocina 625, naknadno bris nisam radila, već samo nosila urin na analizu i bio je sterilan. Ginekolog mi je preporućio Doderlein vaginalete i ja sam ih koristila, jedno vrijeme je bio mir, ali sada već u ožujku prije menzesa i sada imam isti problem. Crvenilo, svrbež, bijeli iscjedak. Po preporuci ginekologa koristim samo pamučne uloške, jer postoji sumnja na alergiju ili nešto slično. Uglavnom, stvarno više ne znam što da radim. Kad mi počnu ti problemi nekad na svoju ruku uzmem vaginalete, Rojazol zato što je odlazak na pregled nemoguć jer se ne može stići na red. U zadnje vrijeme mi se stanje nakon korištenja Geonistina pogoršalo, došlo je do jake iritacije. Sada me nekad peče i kad se namažem Rojazolom. Ne znam što da radim i odakle da krenem. Zato Vas molim da mi pomognete svojim savjetom i uputite na rješenje mog problema. Unaprijed zahvaljujem....

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.04.2002. 19:07

Poštovana,
Prema Vašem opisu radi se o upornoj vaginalnoj infekciji za koju pretpostavljate da je uzrokovana isključivo i samo Candidom. Zbog opetovanog korištenja antibiotika vaginalnih pripravaka kod Vas je zasigurno došlo do narušavanja prirodne flore i učestalih infekcija.
S obzirom na intenzitet subjektivnih smetnji indicirano je ponoviti cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe kako bi se isključilo postojanje infekcije druge vrste koja se uvijek mora liječiti prema antibiogramu. Tek nakon identifikacije uzročnika i dostatno dugog i ciljanog liječenja doći do smanjenja Vaših smetnji i izlječenja. Moram Vam napomenuti da nerijetko infekcija kandidom otežava mikrobiološku analizu i može prikriti usporednu infekciju nekim drugim uzročnikom, npr klamidijom.