Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spolne bolesti i indirektan nacin prijenosa


Autor Poruka

martina

17.04.2002. 15:23

postovana,da li se isprobavanjem donjeg rublja u ducanu na golo tijelo moze prenijeti neka splona bolest ukoliko je iste gacice npr probala zena sa pojacanim iscjedkom i nekom splonom bolescu?da li je to uopce moguce?ili u sauni ukoliko se sjedi na drvenoj klupi?hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.04.2002. 19:00

Poštovana,
Opisani način prijenosa spolne bolesti izuzetno su rijetki i teoretski mogući. Morate znati da su mikrooganizmi osjetljivi na promjenu temperature, suhoću zraka i sl, te da neće preživjeti na npr. suhoj odjeći ili predmetu zajedničke upotrebe. Naprotiv, oni se prenose direktnim kontaktom (sluznica na sluznicu tijekom spolnog odnosa, analnim ili oralnim seksom). U nekim okolnostima (npr turska kupelj- pojam za vlažni zrak visoke temperature) mikroorganizmi mogu preživjeti, te se u slučaju nedostatne dezinfekcije i kloriranja mogu pojaviti spolno prenosive bolesti.