Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Duphastone


Autor Poruka

Bella7

09.01.2020. 10:16

Postovani radi neredovite menstruacije pod terapijom sam s duphastone. Dobila sam menstruacije 3 dana prije. Da li je normalno malo vece krvarenje nego inace popraceno grcevima? Zadnja 3 krvarenja su bila jako oskudna. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

09.01.2020. 12:20

Poštovana, u slučajevima kada menstruacija kasni za očekivati je da će biti obilnija. To je zbog produženog djelovanja hormona na sluznicu maternice.

Bella7

09.01.2020. 21:30

Hvala. Imam manjak hormona progesterona.. da li cu uvijek morati biti pod terapijom i da li duphastone ima neke negativne ucinke na zdravlje.?

Ivo Balenović, dr. med.

10.01.2020. 10:10

Duphaston nema negativnog učinka na zdravlje. Progesteron se luči u drugoj fazi ciklusa (nakon ovulacije) i on priprema tijelo za trudnoću. Ukoliko ne dođe do trudnoće nastupa menstruacija. Ako ne dođe do ovulacije nema lučenja progesterona i tada ciklusi postaju neredoviti - anovulacijski ciklusi. Zbog toga se davanjem duphastona 'imitira prirodan ciklus' kako bi nastupila menstruacija. Kod slabijeg lučenja progesterona može biti problema u ranoj trudnoći (krvarenje) i zbog toga žene trebaju uzimati nadomjesnu terapiju (Duphaston).

Bachata

27.01.2021. 07:50

Poštovani doktore.... Naime, muž i ja radimo na bebi... Nakon spontanog mi je ustanovljena 3 mutirana gena i terapija kada dođe do T da pijem jedan Andol od 100. Također mi je pronađena cista na maternici srednje veličine. Radila sam tumorske markere i uredni su. Stvari sam trebala dobiti 10.1 i radila sam 2 testa(prvi test kad je prvi dan kasnila menstruacija a drugi test kad je sedmi dan kasnila) i oba su negativna. Bila sam na pregledu kod ginekologice i pregledom mi je rečeno da ona nebi rekla da se radi o cisti nego o proširenom jajovodu, te da se radi o hormonalnom poremećaju i dala mi je duphastol koji sam počela piti 18.1 2x po 1tabl 7 dana i rekla da skidam kilograme jer je vjerojatnost i zbog toga da kasne. Međutim meni još menstruacija ne dolazi (iako su mi grudi nabrekle). Na pregled trebam doć ako do 8.2 ne dobijem menstruaciju.
Ono što mene zanima je, pošto muž i ja radimo na bebi a stanje je sada kako je već neko vrijeme....da li je moguće da sam ostala u međuvremenu T ili mogu ostat T iako ne dolazi menstruacija? Možete malo više objasnit mogućnost T u ovoj situaciji?
Oprostite na dužoj poruci i hvala Vam

Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2021. 12:00

Poštovana, dokle god traje terapija Duphastonima neće doći do krvarenja. Tijekom terapije može se ostati trudan. Dva do tri dana (ponekad i nešto duže) nakon zadnje tablete Duphastona nastupit će menstruacija, osim u trudnih žena. Dakle, ukoliko nakon terapije Duphastonom ne nastupi krvarenje, moguće je da je trudnoća u pitanju.

Bachata

27.01.2021. 15:40

Hvala Vam puno nadam se da je T u pitanju.
happy

Ivo Balenović, dr. med.

28.01.2021. 10:40

To bi bilo lijepo.