Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dvoroga maternica


Autor Poruka

vanjaa

15.06.2007. 22:55

Postovani dr.Alebic,
da li dvoroga maternica moze da smanji uspjesnost vantjelesne oplodnje i da li se kao takva smatra jako teskom smetnjom za bilo koji nacin postizanja trudnoce?
Hvala!

Miro Šimun Alebić, dr. med.

04.07.2007. 11:30

Poštovana,
svaki ginekološki nalaz koji odstupa od normale može biti "smetnja" da do trudnoće dođe ili da se trudnoća uspješno iznese. To vrijedi i za ovu konkretnu anomaliju, ali i s njom u osobnom iskustvu imam pacijentice koje su čak i tri puta rodile zdravu djecu.

Saraeldo

08.07.2021. 00:25

Dobar dan, danas sam bila na ultrazvuku i ustanovljena mi je dvoroga maternica. Doktorica mi je rekla da mogu ostati trudna i roditi bebu uz češće kontrole da bi trudnoca prošla mirno. Vidjela sam na forumima da neke žene su imale iskustva pobačaja spontanog, dok nisu operativnim zahvatom riješile problem dvoroge materice, da li mi vi preporučujete operaciju, trudnoću ili neke tablete za rješavanje ovoga problema. Hvala na odgovoru unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

08.07.2021. 10:35

Poštovana, dvoroga maternica ima oblik srca, s manjim ili većim urezom na vrhu. O veličini tog ureza, obično ovisi i prognoza trudnoće. Zbog ovog oblika, dijete katkad ima manje prostora za rast nego u normalnoj maternici, pa trudnica s takvom maternicom češće rađa dijete manje porođajne težine, a može doći i do nepravilnosti u položaju djeteta. Većina trudnica, uz češće ginekološke kontrole, rađa zdravu djecu.