Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća uz antidepresive


Autor Poruka

ReginaPhalange

10.11.2020. 00:35

Poštovani,

pijem Seroxat (SIPPS, paroxetin) zadnje 2 godine te po potrebi Normabel. Prije toga sam imala pauzu od 6 godina bez lijekova, bila sam trudna, ali sam se morala vratiti na terapiju zbog pogoršanja simptoma.
Planiram trudnoću i znam da se zbog povećane mogućnosti od razvoja srčanih mana kod ploda savjetuje prestanak korištenja paroxetina, stoga ljubazno molim odgovor koliko ranije bih trebala prestati s korištenjem terapije?
Kada sam davala krv rečeno mi je da barem mjesec dana moram biti bez terapije, vrijedi li isto za trudnoću?
S obzirom da sam imala pojavu suicidalnih misli, postoji li antidepresiv za koji je sigurno dokazano da ne šteti plodu ili bi svaka terapija predstavljala rizik?
Jesam li zbog psihičkog poremećaja automatski u rizičnoj skupini za pojavu postporođajne depresije?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

10.11.2020. 11:15

Poštovana, treba se rukovoditi činjenicama da ako je moguće potrebno je izbjegavati sve lijekove u prvom trimestru trudnoće ili primjenjivati najmanju moguću dozu održavanja antidepresiva. Seroxat se ne preporuča u trudnoći pa ga treba zamijeniti s drugim antidepresivom. Studije su pokazale veći rizik od malformacija ploda u žena koje su uzimale taj antidepresiv. Mjesec dana prije trudnoće bi bilo dobro prestati ili promijeniti terapiju. Najdulja su iskustva sa tricikličkim antidepresivima , te se dosad pokazalo da nemaju vidljiv učinak na fetus tijekom cijele trudnoće i ne uzrokuju velike fetalne malformacije. Promjenu terapije bi trebali dogovoriti s Vašim psihijatrom. Vi jeste u rizičnoj skupini za pojavu postporođajne depresije, ali se ne može znati da li će se ona kod Vas pojaviti.

ReginaPhalange

10.11.2020. 22:40

Poštovani,

zahvaljujem na detaljnom odgovoru. Psihijatrica mi je vrlo optimistična te smatra da se manje doze paroxetina mogu koristiti tijekom cijele trudnoće, no unatoč tome, a i zbog činjenice da imam dijete s posebnim potrebama, već sam započela sa smanjivanjem doze do potpunog prestanka.
Bilo mi je važno čuti drugo mišljenje jer mi je naprosto nelogično razmišljanje da smijem koristiti Seroxat dok su pojedini analgetici ili antihistaminici i sl. kontraindicirani.
O postporođajnoj depresiji ćemo onda razmišljati kasnije.
Još jednom Vam zahvaljujem,

Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

11.11.2020. 12:20

Nema na čemu. Pozdrav i sretno.

ReginaPhalange

25.01.2021. 16:00

Poštovani,

nakon uspješnog prestanka uzimanja antidepresiva entuzijastično smo krenuli raditi na trudnoći i odmah prvi mjesec ostala sam trudna.
Danas sam 5+4 tjedana trudnoće, a jučer, na 5+3 tt ujutro sam primijetila sukrvicu prilikom brisanja (puknute kapilarice u sluzavom iscjetku) te sam otišla na hitnu. Učinjen je vaginalni pregled te je ustanovljeno da je cerviks zatvoren, da je blaga sukrvica u rodnici te se na UZV-u vidi gestacijska vrećica od 6mm urednog oblika u sredini maternice ali bez vidljivog ploda.
Nakon pregleda sukrvica je postala krvarenje (ne obilno, no svježa je krv te ostaje par točkica na ulošku), te sam počela imati i menstrualne bolove.
Dobila sam Duphastone 4 odjednom te poslije toga 3x1 dnevno, nije mi preporučeno mirovanje niti neki drugi oblik terapije jer je doktorica rekla da ne zna uzrok krvarenja, ako pobačaj krene zbog abnormalnosti ploda da ga ionako ništa neće zaustaviti, a s obzirom na sukrvicu iz rodnice da bi to Duphastone trebao sanirati.
Napominjem da sam u prvoj trudnoći imala krvarenje sa 7tt, no slabijeg intenziteta, dobila Utrogestan te je odmah prestalo, a kako sam imala E.coli 10 na 8 doktorica je rekla da je možda i to mogao biti uzrok, ili pak ogromne ciste na jajnicima (10x12cm i 8x7, koje su pukle do 12.tt). Ustvari, niti sama nije znala zašto se pojavilo krvarenje.
S obzirom na terapiju i ako ćemo se nadati da je s trudnoćom sve u redu, koliko bi krvarenje trebalo trajati, je li već trebalo prestati?
Kolika je šansa da ovako rano krvarenje i bez vidljivog ploda unutar GV može završiti sretnim ishodom?
Hvala Vam!

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2021. 18:35

Poštovana, u oko 40% ranih trudnoća dolazi do krvarenja a koja nisu povezana sa spontanim pobačajem. Dobili ste odgovarajuću terapiju. Plod se ultrazvučno može vidjeti sa oko 6 tjedana amenoreje. Koliko će krvarenje potrajati ne može se znati niti predvidjeti. Ukoliko je trudnoća genetski uredna (nema abnormalnosti) nema razloga da se ne održi.

ReginaPhalange

25.01.2021. 22:50

Poštovani,

najljepše zahvaljujem na odgovoru. Neugodno mi je stalno postavljati pitanja ali nažalost na hitnoj nisam mogla dobiti nikakve informacije jer je doktorica rekla da se na hitnu dolazi zbog obilnih krvarenja koji završavaju kiretiranjem, što mi je razumljivo ali mi ipak dosta toga nije jasno.
Možete li mi odgovoriti je li normalno da mi je u ova 2 dana donji dio trbuha buknuo i izgleda otečeno, može li to biti posljedica Duphastona (popila sam dakle 7 tableta u manje od 48h)?
Krvarenje i bolovi su jači na poslu (dosta hodam i to stepenicama, saginjem se i u čučnju sam), poslije posla opet imam samo sukrvicu u tragovima i popijem Lupocet 500 i smiri se pritisak i menstrualni bolovi. No sad sam vidjela taj ogroman trbuh i zaista ne vjerujem da je to normalno. Počela sam pomišljati da imam unutarnje krvarenje jer sam zaista napuhana kao da sam u drugom trimestru. Na dodir trbuh bije bolan ni pretjerano tvrd.
Hvala Vam na pomoći!

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2021. 10:05

To nije posljedica Duphastona. U trudnoći normalno dolazi do usporenja probave zbog djelovanja hormona progesterona na glatko mišićje crijeva. Zbog toga se javljaju simptomi kao što su: nadutost, pritisak u trbuhu, bol, tvrda stolica, otežano pražnjenje crijeva...

ReginaPhalange

27.01.2021. 07:50

Poštovani,

zahvaljujem na odgovoru. Nažalost, nešto je ipak pošlo po zlu i danas sam imala spontani pobačaj malo prije ulaska u 6. tjedan trudnoće.
Vama još jednom zahvaljujem na angažmanu koji pružate korisnicama ovog Foruma i nadam se da ću Vas jednom moći gnjaviti nekim pozitivnijim pitanjima, npr. kako istjerati dijete van nakon 40. tjedna trudnoće.
Svako dobro i hvala Vam na pomoći!

Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2021. 12:00

Poštovana, žao mi je zbog ishoda, no spontani pobačaj u ranoj fazi trudnoće je nešto na što se nije moglo djelovati, niti spriječiti. No, to je ništa ne znači za iduću trudnoću. Sretno.

ReginaPhalange

20.04.2021. 18:10

Poštovani,

uz isprike zbog stalnog ispitivanja ljubazno bih Vas zamolila da mi preporučite ili savjetujete oko pretraga koje bih mogla učiniti, a vezano uz gore navedeni blighted ovum (iako znam da do istoga dolazi najčešće zbog abnormalnosti ploda, no biti ću mirnija ako napravim barem osnovne pretrage).
Nalazi papa testa, cervikalnih briseva, hormona štitnjače su uredni, kks pokazuje blago povišeni kolesterol (ukupni, HDL i LDL) no to pripisujem užasnoj prehrani, a sad me zanimaju spolni hormoni.
Kako sam u prvoj trudnoći također imala rano krvarenje te sam koristila Utrogestan, postoji li mogućnost da nešto ne valja s progesteronom ili nekim drugim hormonom?
Na jajnicima često zaostaju ciste žutog tijela po 2-3 ciklusa, nekad narastu do 5cm, u prvoj trudnoći sam na oba jajnika imala vodene ciste, do 12.tt su narasle na preko 10cm pa su onda pukle, na zadnja 3 uzv (nakon pobačaja) stalno je vidljivo žuto tijelo na jednom od jajnika (proje ovulacije), i također bih navela, jer ne znam da li je važno, da su mi ciklusi cijeli život bili oko 29-30 dana, a u zadnjih godinu dana, naglo i nakon šoka smanjili su se na 25 dana, takvi su i danas.
Biste li zbog ovog opisa preporučili kakve pretrage ili biste pustili na miru te spolne hormone?
Od ostalih simptoma mogla bih navesti dlakavost i sklonost debljanju no to isto tako mogu povezati i s genetikom jer me isti problem prati otkad znam za sebe.
Hvala Vam unaprijed,

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

21.04.2021. 11:35

Poštovana, žuto tijelo je normalna pojava i ono je dokaz ovulacije. U ranoj trudnoći žuto tijelo luči hormon progesteron koji je neophodan da bi se trudnoća održala. U ranoj je trudnoći dobro još malo podići razinu progesterona preko tableta (Duphaston/ Utrogestan). To što se ciklus skratio nije ništa zabrinjavajuće. Za početak možete odrediti bazalne vrijednosti hormona između 2. i 5. dana ciklusa.

ReginaPhalange

06.07.2021. 20:55

Poštovani,

ljubazno bih Vas zamolila da mi odgovorite na par pitanja, opet. happy
Zadnja mjesečnica je bila 06.06., nezaštićeni odnosi 11.06., te 17., 18. i 19.06.
Zbog čudnih simptoma (jako bolnih prsa, mučnine i vrtoglavice) sam napravila test 3 dana prije očekivane mjesečnice 30.06. i isti je bio pozitivan.
Na dan očekivane mjesečnice dobila sam lagane grčeve nalik menstrualnima te sam sljedeća 2 dana prilikom brisanja nakon mokrenja imala trag svijetlo smeđeg vodenastog iscjetka, odmah sam nazvala doktoricu te mi je rekla da mi u ovoj fazi ne bi davala nikakve tablete jer je možda biokemijska trudnoća i jednostavno dobijem mjesečnicu, a ako do toga ne dođe da dođem na pregled 15.07. kada bismo barem nešto trebali vidjeti na UZV-u.
No, mene stalno nešto pritišće, steže u donjem dijelu trbuha, ponekad me pika i probada u jajnicima, imam osjećaj napuhnutosti, težine i iako je intenzitet puno slabiji nego menstrualni bolovi, a posebno slabiji od spontanog pobačaja kojeg sam imala, ipak sam zabrinuta jer se ne sjećam da mi je tako bilo u prvoj trudnoći.
Također mi nije jasno, ukoliko je ovo bilo implantacijsko krvarenje, što je doktorica navela kao mogućnost, te su ti bolovi posljedica implantacije, je li moguće da je prije toga test pozitivan?
Strah me je da trudnoća nije nešto starija a ja sam 14.06. bila na rtg-u vratne kralježnice.
Mislite li da je moguće tako rano, znači čak prije 4. tjedna od zadnje mjesečnice imati simptome trudnoće, te predstavljaju li ta stezanja u trbuhu obavezan problem ili postoji barem neka šansa da je sve do rasta maternice?
Iscjedak je sada bijel, gušći, ali ti lagani bolovi me izluđuju.
Nažalost, moram napomenuti i da ne mogu mirovati zbog posla, iako nije da trčim po cijele dane ali hodam po 20-ak stepenica barem 30 puta na dan u oba smjera te dosta sjedim. Pritisak je definitivno slabiji kada legnem na leđa.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

08.07.2021. 00:25

Poštovana, test može biti pozitivan tek nakon implantacije. Simptomi koje navodite moguća su nuspojava rane trudnoće i nisu nikakav problem. Rtg se ne preporuča u ranoj trudnoći, ali doze zračenja običnog RTG pregleda su toliko male da ne mogu naškoditi trudnoći.