Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Emdometrioza janika


Autor Poruka

idanna

16.04.2021. 01:20

Poštovani,
U 11.mj prošle godine sam saznala da imam endometričnu cistu na jajniku, tada već 4x5,5cm, CA125 je iznosio 56. Tri mjeseca nakon korištenja duphastona CA125 iznosi 76.
Odrađen CT male zdjelice i nalaz glasi:
Učinjeni slojevi pokazuju desno istaknuto heterodenzni mekotkivni lako septirani NPL supstrat uteroadnexalnig segmenta desno do 12x8cm koji se ponaša ekspanzivno, sa mekotkivnom masom desnog ovarija 7x6cm sa ponašanjem po tipu endometrioze unutar iste NLP mase. Vidljivog isticanja u Douglasu nema kao ni uvećanih limfatika.

Moje pitanje glasi, da li mi možete objasniti nalaz CT-a? Trebala sam na operaciju ali je sve otkazano do daljnjeg ali ja se jako plašim je li ovo tumor jajnika, imam li razloga za brigu ili bih trebala insistirati po ovom nalazu na operaciji, ili je uredu čekati da prođe još nekoliko mjeseci.
Hvala puno.

Ivo Balenović, dr. med.

16.04.2021. 10:20

Poštovana, prema svim nalazima radi se o endometriozi. Endometriotska cista je u porastu. Nalaz Ca 125 s velikom vjerojatnošću isključuje malignitet. Potrebna je operacija, a definitivna dijagnoza postavit će se isključivo patohistološkom analizom.