Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ENDO TIME...


Autor Poruka

maria

09.05.2002. 22:32

Postovanje. Uz veliki pozdrav mali problem.Imam 29 godina,prije 2 godine dijagnosticirana mi je endometriozna cista na lijevom jajniku,prema rijecima ginekologa,u pocetnoj fazi.Od tada je lijecim hormonskim tabletama cilest. Sve do ovog mjeseca mjesecnica je bila redovita u ciklusu od 28 dana. Jucer je uranila 5 dana pa me zanima zasto.Za poblize objasnjenje potrebno Vam je mozda znati da sam posljednjih 10-ak dana trpila iznimno jake bolove u lijevom jajniku,da radim vrlo stresan posao koji je u tom periodu kulminirao,te da sam proteklih 5 dana promijenila zbog posla boraviste-s kontinenta sam otisla na obalu.Koliko "vanjski faktor" u ovom slucaju moze utjecati na preuranjeni ciklus,da li to moze biti znak nekog pogorsanja ili poboljsanja stanja sto se tice endometrioze,da li puknuće endometriuma moze izazvati takvu "reakciju",ili je doslo do poremecaja u prijamu hormonske terapije.Napominjem da sam disciplinirano i redovno uzimala cilest,bez preskakanja.Naravno,jasniju sliku dat ce moj ginekolog,no zeljela bi znati i Vase misljenje,kao i moguce savjete vezane uz lijecenje endometrioze,tj.novih nacina izljecenja.Unaprijed hvala!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.05.2002. 18:44

Poštovana,
Svakako bih Vam savjetovala da učinite transvaginalni ultrazvučni pregled po mogućnosti s obojenim doplerom kako bi se procjenila veličina endometriotičke ciste i ocjenilo postoje li promjene i na kontralateralnom jajniku. Po potrebi se može odrediti i razina CA 125 (markera koji se određuje iz krvi koji je također umjereno povišen u uznapredovalim stadijima endometrioze). Što se tiče terapije ona ovisi o uznapredovalosti bolesti, te se u slučaju porasta cista najčešće savjetuje laparoskopsko odstranjenje cistične promjene, stupnjevanje endometrioze, procjena prohodnosti jajovoda i adhezioliza (odstranjenje priraslica u maloj zdjelici). Također postoje drugi oblici terapije (od kontraceptiva, do Zoladeksa i analoga gonadotropina, o čemu se možete informirati kod nadležnog liječnika).