Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrioza?


Autor Poruka

kismo

25.01.2019. 21:10

Postovani,
da li bi se endometrioza vidjela na ginekoloskom UZV?

LP

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2019. 11:00

Poštovana, endometriotska cista se može vidjeti ultrazvučno.

kismo

26.01.2019. 12:05

Da li.to znaci da imam toliku endometriozu da izaziva konstantan bol, ista bi se vidjela na gin.UZV ili MR zdjelice?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2019. 23:35

Endometrioza se može vidjeti ultrazvukom ukoliko se radi o endometriotskom žarištu (cisti) većem od 2 cm. Zlatni standard u dijagnozi je laparoskopija i patohistološka dijagnostika. Tim postupkom mogu se dijagnosticirati i manje lezije koje mogu biti raspršene unutar trbušne šupljine (crijeva, mjehur, porbušnica...)

njuska55

08.06.2019. 16:05

Postovani,

Molim vas za strucno misljenje i pomoc, posto vise ne znam sto da mislim niti kome da se obratim.

Prije oko dvije godine mi se pojavila bol u zdjelici/stidnici/ingvinalnoj regiji (ne znam vise kako bih u locirala niti opisala). Odmah po pojavi boli javila sam se svojoj ginekologici koja mi je ucinila ginekoloski pregled s papa testom i vaginalnim UZV-om. Svi nalazi su bili u redu, tada sam pila OHK (Lyndinette 20). Ciklusi su mi tokom uzimanja OHK trajali oko 25 dana, uzimala sam ih 2 godine, prestala sam ih koristiti nakon sto mi se pojavila migrena s aurom.

Pratila sam tu kvrzicu koja me bolila periodicno, nisam primijetila povezanost boli s mojim menstrualnim ciklusom. Bol je bila prisutna samo u podrucju te kvrzice, nije me sputavala niti ogranicavala pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Menstruacije mi nisu bolne ni obilne. Ciklusi su mi neredoviti (23-28 dana). Obavila sam nekoliko UZV-a, redovitih ginekoloskih i neginekoloskih. Ginekoloski su svake godine bili uredni, a na UZV-u zdjelice je bila vidljiva hipoehogena tvorba koju sam izvadila prosli tjedan.

Jucer mi je stigao nalaz PHD-a tvorbe koji glasi ovako:
Patohistoloski opis:
Primljen je sivi uzorak tkiva 2x1 3x0,8cm koji je na prerezu srednje cvrst.
Histoloski je primljen uzorak gradjen od zrelog masnog i vezinvnog tkiva u kojem se nalaze zlijezde i stroma tipa endometrija okruzeni upalnim stanicama i siderofazima.
Iz primljenog materija ne moze se sa sigurnoscu zakljuciti da li je opisana tvorba uklonjena u cijelosti.
Histoloski nalaz odgovara endometriozi.

Ja vas molim iz svega srca da mi objasnite nalaz PHD-a, jako sam uplasena, ne znam sto da mislim niti sto mi je dalje ciniti. Zato vas molim da mi kazete sto da dalje radim i da li je ovo konacna dijagnoza i postoji li sansa da izrasline imam jos negfje u tijelu. Zadnji ginekoloski pregled sam obavila u trecem mjesecu (vaginalni uzv + papa test) i sve je potpuno uredno.

Hvala unaprijed.

njuska55

08.06.2019. 21:40

Nadovezala bih se jos na prethodnu svoju poruku da je krvzica koju sam prosli tjedan operirala/izvadila bila locirana supkutamo, odnosno u potkoznom tkivu, ali dublje, pored tuberculum pubicuma.

Hvala unaprijed jos jednom.

Ivo Balenović, dr. med.

09.06.2019. 10:00

Poštovana, endometrioza je bolest kod koje se stanice sluznice maternice nalaze van maternice (najčešće u trbuhu, ali i u svim drugim tkivima i organima)
Kako su ove stanice osjetljive na djelovanje hormona, u trbuhu se ponašaju isto kao i u maternici, rastu i krvare, što može uzrokovati kroničnu bol i stvaranje ožiljaka i priraslica. Liječenje ovisi o veličini endometriotskih žarišta: ukoliko su manja od 4 cm liječe se kontraceptivima, dok se veća operiraju. Kod Vas je patohistološki nalaz potvrdio endometriotsko žarište. Potrebne su redovite kontrole i dokle je sve u redu nije potrebno liječenje..

njuska55

09.06.2019. 19:40

Poštovani doktore, hvala vam na odgovoru.

Da li je potrebno učiniti neke pretrage kako bih saznala da li je Endometrioza prisutna još negdje u tijelu? Nemam nikakve tegobe, ali posto je ova tvorba koja je poslana na pod bila locirana u dubljem potkožju ingvinuma, ne znam da li je moguće da je prisutno još negdje i da li trebam onda obaviti neku dijagnostiku da to i saznam?

Isto tako mi nije jasno da li je meni onda sada potrebno liječenje kontraceptivima? Uzimala sam Lydinette 20 tokom dvije godine i u tom periodu mi se i pojavila ta sporna kvržica u kojoj je nadjena Endometrioza. Pa ne znam da li je moguće da se uslijed uzimanja kontracepcije javila Endometrioza?

Molim vas da mi odgovorite na sva postavljena pitanja jer sam u velikoj brizi.
Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

09.06.2019. 23:50

Kontraceptivi se koriste kao terapija kod endometrioze i oni je nisu uzrokovali. Savjetujem da uradite ultrazvučni pregled i odredite vrijednost Ca- 125. Ukoliko će nalazi biti uredni nije potrebna nikakva terapija.

njuska55

10.06.2019. 15:35

Postovani doktore, hvala na odgovoru.

Zanima me sto mislite pod uzv pregledom? Uzv pregled cega tocno?
I da li trebam napraviti jos neke pretrage obzirom da mi je endometriozno zariste nadjeno van zdjelice (potkozje stidnice)? Magnetsku rezonanciju ili nesto drugo?
Jer sam procitala da se endometrioza moze naci i u plucima i mozgu pa pretpostavljam da to moze dovestido ozbilnnih problema onda?
Molim vas razumite moj strah posto je endometriozno tkivo nadjeno izvan same zdjelice.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

10.06.2019. 20:55

Poštovana, preporučam ultrazvučni pregled male zdjelice. Endometrioza se najčešće pojavljuje unutar male zdjelice. Ostali slučajevi su rijetkost. Teško je objasniti lokaciju koja je kod vas nađena. Ne znam da li ste rodili i da li je rađena epiziotomija? Ukoliko je, to može objasniti pojavu endometrioze u potkožju.

njuska55

10.06.2019. 22:10

Postovani doktore, hvala vam na odgovoru.

Nisam nikada rodila niti mi je ikada radjena epiziotomija niti ikakva druga operacija na tom dijelu tijela osim ovog zahvata gdje je izbadjena tvorba u kojoj je nadjena endometrioza.
Zbog tog razloga me strah i ne znam da li je potrebno uciniti MR ili neku drugu pretragu kojom bi se iskljucilo postojanje endometrioze na nekom drugom dijelu tijela.
Inace nemam nikakve tegobe, jedino sam imala povremena bolove u toj kvrzici koju sam izvadila prosli tjedan i koja je poslana na taj spomenuti phd.

Stvarno sam izrazito uplasena posto se bojim da jos negdje u tijelu postoji neko zariste koje pretpostavljam moze dovesti do komplikacija.

Molim vas za odgovor, savjet i pomoc.

Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

11.06.2019. 15:30

Poštovana, onda je zaista teško objasniti odakle to žarište endometrioze. Veća žarišta endometrioze mogu se vidjeti ultrazvučno. MR je dobra dopuna UZV nalazu. Sitna žarišta endometrioze u zdjelici mogu se dijagnosticirati laparoskopijom. „Zlatni standard“ za konačnu dijagnozu jest laparoskopija s biopsijom i histološkom analizom tkiva. Savjetujem da se javite liječniku radi daljnje obrade.

njuska55

11.06.2019. 18:50

Poštovani doktore, hvala vam na odgovoru.

Obavila sam UZV ginekološki i UZV ingvinuma (jer je žarište pronađeno u potkožju stidnice) te su oba nalaza bila uredna. Svakako ću se javiti liječniku radi daljnje obrade, no zanima me da li je moguće da je ovo jedino Endometrioza žarište u mom organizmu jer zaista nikakvih drugih tegoba nemam osim sto sam imala povremenu bol u toj kvržici?
Isto tako, već je pod nalaz spomenute tvorbe potvrdio Endometriozu, pa ne znam je li to dovoljno da se uspostavi dijagnoza?

Nemam problema s probavom, niti sa mokrenjem. Nemam problema s PMS-ok niti glavobolja. Jedino me ta kvržica odstranjena bolila s vremena na vrijeme. Zaista sam u strahu i oprostite ako vas gnjavim pitanjima.
Da li bi bilo potrebno učiniti MR ili neku sličnu pretragu cijeloga tijela?

Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

12.06.2019. 09:30

Patohistološkom analizom je potvrđena endometrioza, što znači da se sigurno radi o endometriozi. Uzrok endometrioze je još uvijek nepoznat. Postoji mnogo teorija nastanka, od kojih je najprihvaćenija teorija retrogradne menstruacije – menstrualna krv izlazi kroz jajovode u trbušnu šupljinu i tamo tvori žarišta endometrioze. Zaista ne mogu objasniti na koji način se izolirano endometriotsko žarište našlo u potkožju. Moguće je da je to bilo jedino žarište u organizmu koje je operacijom riješeno. Pošto je uzv nalaz zdjelice uredan, mala je vjerojatnost da bi se žarišta još negdje javila. No, ništa se ne može tvrditi sa 100% sigurnošću. Budući da nemate nikakvih smetnji mala je vjerojatnost da postoji još žarišta endometrioze. Za početak odredite vrijednosti Ca 125. Ukoliko bi one bile u granici normale, nema potrebe za MR-om.