Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endometrioza


Autor Poruka

Ena

19.06.2001. 22:37

Postovana gdjo. Kupesic,
imam 29 godina i do prije par mjeseci moji su ginekoloski nalazi bili uredni. u travnju ove godine mi je na redovnom gin. pregledu ustanovljeno "ne znamo sto, da li miom ili dvoroga maternica", te sam na savjet doktora pristala na laparaskopiju. laparaskopija je uradjena, izvadjen je miom na peteljci, i ustanovljena je endometrioza. izvadjena je i endometrioticna cista, no opet, po rijecima kirurga "nismo sve izvadili kako ne bismo povrijedili jajovode". Lijeva i desna tuba izgledaju uredno ali niti jedna ne propusta modrilo. Crijevo je priraslo uz uterus te uz uterus i crijevo prirasao i lijevi ovarij. nisam dobila apsolutno nikakvu terapiju, a na slijedeci pregled se moram javiti 2 mjeseca nakon operacije. moja pitanja su slijedeca:
znaci li cinjenica da jajovodi nisu propustili modrilo da su oni zacepljeni te da ne postoji nacin da ostanem u drugom stanju prirpdnim putem?
postoji li neka dijagnosticka pretraga koja bi mi jasno odgovorila na pitanja kolika je ta endometrioza i koje su mogucnosti njenog lijecenja?
kako mogu biti sigurna da se endometiroticke stanice nisu prosirile u nekim drugim dijelovima moga tijela?
postoji li igdje u literaturi ili praksi slucaj da su se zacepljeni jajovodi "odcepili" nekim prirodnim putem?
znaci li cinjenica da mi je dijagnosticirana endometrioza da cu svake godine morati ici na laparaskopiju i uklanjati ciste?
i za kraj, sto mislite o knjizi christine northphur "zensko tijelo zenska mudrost". uz najljepsi pozdrav i beskrajnu zahvalnost na vasem vremenu i trudu, srdacno vas pozdravljam. Ena

doc.dr. S. Kupešić

23.06.2001. 11:01

Poštovana gospođo Ena,
Endometrioza se zove i enigmatskom bolešću ili bolešću teorija, iz jednostavnog razloga : jer o njoj malo znamo, a puno nagađamo. Laparoskopija se smatra "zlatnim dijagnostičkim i terapijskim sredstvom" u praćenju i uklanjanju endometrioze. Ukoliko je ustanovljeno da jajovodi ne propuštaju kontrast to nam govori da se radi o njihovoj neprohodnosti. Neprohodnost se katkada može uspješno korigirati mikrokirurškim zahvatom koji se mogu provesti i laparoskopskim putem. Prema tome, prepotstavljm da ćete morati biti podvrgnuti još jednom laparoskopskom zahvatu kako bi se učinilo stupnjevanje bolesti (odredilo i podrobno opisalo koje su ginekološke i/ili neginekološke strukture zahvaćene endometriozom), te da se pokušaju otkloniti adhezije koje mogu priječiti prohodnost jajovoda. Ukoliko se ne uspije u rekanalizaciji jajvoda, tada na sreću, potoje i druge metode koje Vas mogu učiniti sretnom majkom, a to je postupak izvantjelesne oplodnje. Ipak, želim Vam napomenuti da je endometrioza nažalost, progredirajuća bolest, te da s liječenjem treba krenuti na vrijeme.
Kako bi se osiguralo stagniranje bolesti preporuča se primjena hormonske terapije (raspolažemo cijelom paletom hormonskih preparata, ali se oni mogu ordinirati tek nakon uvida u Vaše kliničko stanje). Druga neinvazivna metoda koja može precizno i sa sigurnošću pratiti razvoj događaja na jajnicima je transvaginalni ultrazuvk s obojenim doplerom , a u novije vrijeme i trodimenzionalni ultrazvuk. Ukoliko želite dijagnozu potvrditi ovim pregledom slobodna sam Vas uputiti na Kliniku za ginekologiju OB Sveti Duh, Odjel za neplodnost, tel 01 3712109 (svakim radnim danom od 8 do 15 h).
Što se tiče napomenute knjige, držim da je svaki pokušaj prosvjetiteljskog djelovanja poželjan i da ga treba pozdraviti. Ipak, mnoge stvari u toj su knjizi prilagođene američkom tržištu, te ih treba primiti sa zadrškom. Puno uspjeha u liječenju, uz napomenu da se trudnoća smatra najdjelotvornijom terapijom za endometriozu, zbog hormonskih promjena koje uvjetuje.