Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endometrioza i vissane tablete


Autor Poruka

jasna1987

16.09.2014. 01:35

Postovani,ponovno se javljam jer mi je dijagnosticirana endometrioza i pod vissane tabletama sam koje pijem 6mj.Endometrioze nema,ali strasno sam se udebljala i sto je pocelo biti zastrasujuce imaj konstantnu bol u prsnome kosu koja mi odlazi u leda,i pocela mi je desna ruka jako trnuti i boljeti mi.Molim vas sta da radim da ih prestanem piti??????I bojim se kako ce mi se tijelo ponovno naviknuti na menstruaciju dali cu biti u funkciji normalno zivjeti i raditi jer trenutacno imam posao gdje si ne mogu dozvoliti izostanak s posla.Molim Vas pomozite.

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.09.2014. 22:40

Prestanite uzimati u dogovoru s vašim liječnikom.
Prijeđite na klasične oralne kontraceptivne pilule.

Venia

10.12.2014. 20:35

Poštovani,

na Visanne terapiji sam od srpnja 2014. godine, endometrioza se nakon 3 mjeseca terapije smanjila za 7 mm (sada je 3.5x2.2 cm) i terapija mi je produžena za narednih 6 mjeseci. Nuspojave ne osjećam, ne debljam se, hormoni štitanjače su uredni jedino što od početka terapije imam izostanak menstruacije pa me zanima je li to uobičajeno, uskladi li se s vremenom ili možda ipak trebam promijeniti terapiju budući da ulazim u 5. mj. bez krvarenja. Hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.12.2014. 02:45

Uobičajno je.

Jelena74

10.06.2020. 11:50

Poštovani,
Molim Vas za savjet. Operirala sam endometriozu i miome već dva puta laparaskopski. Zadnja operacija prošle godine u lipnju,. Od tada je malo bilo dobro i opet bolovi u zdjelici koji su konstantni, endometrioza se vratila na desnom jajniku i miom na maternici. Ništa nije tako veliko oko 2,5 do 3 cm. U međuvremenu sam pokušavala ostati trudna i išli smo suprug i ja na umjetnu oplodnju, nije uspjelo. Pila sam kontraceptive između, ali mi to puno ne smanji bol, eventualno zadnjih sedam dana pijenja. Operirana sam u Hrvatskoj, ali sam trenutno u Austriji kod supruga i zbog sve ove situacije sa koronom sam morala pronaći ginekologa ovdje.
Zbog bolova mi je doktorica dala metrissa tablete (po sastavu sam vidjela da je to kao vissane) i naručila me na pregled u bolnicu, ali je zbog korone dosta toga usporeno. Zanima me da li bi mi te tablete mogle pomoći s bolovima koji su svakodnevni i ometaju me u funkcioniranju, obzirom da mi klasična kontracepcija ne pomaže. I sada pijem kontraceptivne tablete koje mi je rekla da popijem do kraja i tek onda počnem sa metrissom. Da li mogu odmah početi piti metrissa tablete a prestati kontraceptive, da li može biti nekih posljedica? Ostalo mi je još desetak tableta kontracepcije?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

10.06.2020. 12:35

Poštovana, možete prestati s kontraceptivima i početi s metrissom. Ne može biti nikakvih posljedica. Metrissa je isključivo diogenest (gestagen, tj. sintetski progesteron) koji se koristi u liječenju endometrioze. Oralni kontraceptivi sadrže kombinaciju estrogena i gestagena i imaju širu primjenu.