Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Enterokok u trudnoći


Autor Poruka

MRita

01.04.2022. 13:20

Poštovani doktore,

trudna sam 10 tjedana. Bris cerviksa je pokazao Enterococcus faecalis u velikom broju, a kao antibiotik je naveden samo Ampicilin. Kako se on daje isključivo injektivnim putem, doktor razmišlja o Amoksicilinu - mislite li da bi Amoksicilin mogao pomoći ako nije naveden kao lijek na nalazu?

Također me brine to što sam 10+3tt - je li opasno uzimati antibiotike u prvom tromjesečju? Koliko je opasna ta bakterija u trudnoći? Bi li bilo bolje pričekati 10 dana pa onda uzimati antibiotik ili bolje krenuti odmah? Zabrinuta sam i zbog bakterije i zbog antibiotika. Ako je ta bakterija već par tjedana prisutna, je li mogla naštetiti djetetu?

Hvala Vam velika i oprostite na tolikim pitanjima, zabrinuta sam jako.

S velikim poštovanjem,

M

Ivo Balenović, dr. med.

03.04.2022. 21:15

Poštovana, bakterija nije naštetila plodu, ali treba preventivno djelovati da ne bi došlo do korioamnionitisa (upale plodovih ovoja). Amoksicilin djeluje na enterokok i ne može naštetiti plodu.

MRita

04.04.2022. 09:55

Poštovani doktore,

sve jasno, hvala Vam. Od dr sam dobila info da uzimam amoksicilin (500) 3 puta dnevno kroz 5 dana, a u ljekarni su mi rekli da bi trebala uzimati 7/8 dana. Sto mislite, koji bi nacin primjene bio bolji? Na nalazima briseva cerviksa je pisalo da je bakterija u velikom broju, urinokultura je bila sterilna. 10+5tt trenutno

Puno hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

04.04.2022. 16:30

Preventivno je dosta 5 dana, ali budući da su bakterije u velikom broju, slobodno uzmite tijekom 7 dana.