Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epiduralna


Autor Poruka

Ivana

30.05.2002. 08:06

Zanima me da li se nakon epiduralne u hr mora lezati i ako da zasto? I koja vrsta epiduralne se daje (s narkotikom, s anestetikom, komobinacija jedno i drugo, ili spinalno-epiduralna)?
Pitam jer se u Americi vecinom nakon obicne epiduralne (ne spinalne ni u kombinaciji sa spinalnom) hoda cim se vrati osjet u noge i kateter se vadi odmah nakon poroda (cak i kod carskog s epiduralnom, osim ako majka ne trazi da joj epiduralna ostane) tako da se zene mogu normalno kretati i dojiti i ici kuci nakon 12-24 sata ako zele.
Zahvaljujem na odgovoru.
S postovanjem,
Ivana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 10:14

Poštovana,
Valja razlikovati epiduralnu analgeziju od spinalne anestezije jer se radi o različitim pojmovima i zahvatima koji imaju i različitu indikaciju. Više o tome možete saznati ukoliko se obratite na stranicu posvećenu pitanjima s područja anesteziologije. Što se tiče kretanja nakon epiduralne analgezije - i u našoj ustanovi omogućava se kretanje i normalne aktivnosti u ranoj puerperalnom razdoblju (dojenje, kretanje) već nakon 12 do 24 sata. Zbog različite razine zdravstvene skrbi i drugačije organizacije (patronažna njega, zdravstveni standard, zdravstvena edukacija) naše rodilje napuštaju rodilište nakon 3 do 4 dana nakon poroda.

Ivana

03.06.2002. 19:18

Cijenjena Dr. Kupesic,

jasno mi je da su spinalna i epiduralna dvije razlicite anestezije, no epiduralna anestezija ovdje moze biti jedna od one 4 koje sam navela, od kojih je jedna spinalno-epiduralna. Zanimalo me da li se i kod vas daju isto te 4, a ako ne koje od te 4 se daju.
Sto se tice kretanja, ovdje je kretanje omoguceno nakon sto prestane djelovanje epiduralne (nakon spinalne se lezi 8 do 12 sati) sto je krace od 12 sati. Zbog toga me zanimalo zasto se mora lezati 12 sati. Mislim da nisam bila dovoljno jasna svojim prvim postom, i ispricavam se.
Zahvaljujem

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

03.06.2002. 20:57

Poštovana,
Radi pojašnjenja mislim da je važno napomenuti da epiduralna i spinalna anestezija imaju svoju indikaciju ne samo tijekom porođaja, već se mogu koristiti i za ginekološke i ginekološko urinarne operacije, dok se za obezboljenje porođaja koristi epiduralna analgezija, epiduralna kaudalna anestezija (umjesto lumbalnog epiduralnog bloka koristi se kaudalni pristup), kontinuirana epiduralna anestezija (za carski rez), te spinalna anestezija. Zbog mogućih komplikacija opstetričke epiduralne analgezije koje mogu uključivati ne samo infekciju, hipotenzivni sindrom, respiratornu insuficijenciju, već i glavobolju u 12 satnom periodu nakon porođaja se u epiduralni prostor injicira 60 ml fiziološke otopine . Tijekom prvih 12 do 24 sata ordinira se infuzija glukosalina, te sepreporuča obilno hidriranje rodilje (najmanje 1 do 2 l tekućine tijekom 24 sata). Na taj način se ciljano smanjuje rizik postlumbalne punkcijske glavobolje, zbog čega je preporučljivo kasnije ustajanje nakon ove vrste obezboljenja.